Partea bună a celei de-a doua recesiuni din Marea Britanie

19

Economia Marii Britanii a intrat în recesiune, pentru a doua oară de la începutul crizei financiare.

Anunţul a fost făcut de Biroul Naţional de Statistică de la Londra, care  a anunţat miercuri că produsul intern brut al Marii Britanii a scăzut cu 0,2% în primul trimestru faţă de ultimele 3 luni ale anului trecut, transmite Bloomberg.

Primul ministru David Cameron s-a declarat dezamagit de aceste cifre şi a anunţat că nu există eforturi pe care guvernul să nu le facă pentru a rezolva situaţia foarte dificilă în care se află ţara şi care s-a înrăutăţit, în special în ultimele 2 trimestre. În plus, ministrul britanic de Finanţe a declarat că va continua politica de austeritate, care a dus până acum la scăderea popularităţii guvernului de coaliţie.

Cu toate acestea, economistul londonez David Tinsley îşi păstrează optimismul. Într-un interviu acordat site-ului Bloomberg.com, el a afirmat că britanicii au mizat în totalitate pe faptul că programul de austeritate va funcţiona şi, deşi acum se confruntă cu o a doua recesiune, rezultatele se vor vedea în câţiva ani.

Nu la fel de încrezător este economistul internaţional Manuel De La Rocha, care declară într-un interviu pentru site-ul presstv.com, că măsurile de austeritate aplicate în Europa, şi în special în Marea Britanie, nu fac decât să împingă Uniunea Europeană într-o nouă recesiune. În opinia lui De La Rocha, măsurile de austeritate nu fac decât să accentueze lipsa de încredere generală existentă în Europa, astfel încât investiţiile să fie din ce în ce mai mici.