Preşedintele Parlamentului European avertizează despre COLAPSUL UE

98

„Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, colapsul UE a devenit un scenariu realist”, a avertizat, miercuri, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, membrii Comisiei Europene la Bruxelles.

Liderii statelor Uniunii iau „din ce în ce mai multe decizii pentru ei înşişi”, în încălcarea metodei comunitare, citează EUobserver.

Tot miercuri, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, declara în plenul Parlamentului României că o ratificare rapidă a Tratatului de guvernanţă fiscală de către România este „crucială”.

Ratificarea tratatului „ar contribui la prevenirea unor crize de datorii viitoare şi demonstrează determinarea noastră politică de a face faţă şi a depăşi criza curentă”, a spus oficialul european, care a lăudat România pentru că şi-a jucat rolul său, rămânând unită cu ceilalţi membri ai Uniunii, făcând faţă responsabilităţilor sale şi pe plan intern, astfel încât, în linie cu tratatele europene, Euro va deveni şi moneda României.

Preşedintele Traian Băsescu i-a prezentat măsurile pe care le-a luat România pentru a face faţă crizei, decizii pentru a restaura încrederea în piaţă, bugetul şi reformele structurale, eforturi pe care Rompuy le încurajează în continuare şi speră ca şi Parlamentul să le sprijine.

„România a făcut faţă cu flexibilitate dar, totuşi, şi cu frustrare şi furie tuturor acestor fenomene, de aceea este important să lucrăm cu onestitate şi cu un spirit al corectitudinii”, a subliniat Herman van Rompuy, conform Mediafax.

Totodată el a enumerat şi slăbiciunile care marchează în continuare negativ progresul economic al României, şi anume lipsa de eficacitate a Guvernului, reforma înceată a vechilor întreprinderi publice şi lupta fără prea mari rezultate împotriva corupţiei.