Sâmbătă a apărut primul oraş Wikipedia

77

Este vorba de orăşelul galez Monmouth, celebru ca loc de naştere al regelui Henric al V-lea al Angliei, care face istorie, din nou.

Începând cu ziua de 19 mai a.c. locuitorii şi turiştii vor putea folosi smarphone-urile pentru a scana codul de bare aflat în principalele obiective de interes din oraş. După scanare, pe telefon va apărea o pagină Wikipedia cu informaţii despre obiectivul respectiv, în limba care este setată pe telefon, informează cotidianul Daily Mail.

Timp de şase luni, locuitorii au scris pagini Wikipedia pentru toate clădirile importante din oraş, printre care şcoli, muzee, obiective istorice, dar şi despre restaurantele şi barurile care s-au alăturat proiectului demarat de Wikipedia. Apoi, paginile au fost traduse de voluntari în peste 26 de limbi, de la maghiară şi cehă la hindi şi esperanto. Locuitorii afirmă că munca nu a fost dificilă, întrucât Monmouth este un oraş cu multă istorie, singurul care mai are un pod funcţional datând din secolul al XIII-lea.

În afară de realizarea efectivă a paginilor Wikipedia, la proiect a contribuit şi primăria locală, care a instalat internet wireless în tot oraşul şi a montat plăcuţe cu codul de bare în aproximativ 1.000 de locuri.

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a declarat că îşi doreşte ca tot mai multe oraşe să ia modelul oraşului galez.