Bărbat de 69 de ani cere să se identifice legal ca având 49 de ani

1009

Emile Ratelband, un bărbat de 69 de ani din Olanda care este speaker motivaţional și un „guru al pozitivităţii”, se luptă prin tribunale să se poată identifica în actele legale ca având 49 de ani, fiindcă se simte cu 20 de ani mai tânăr. El compară cerinţa sa de a-și schimba vârsta cu cei care își schimbă sexul.

Ratelband a susţinut în faţa unui tribunal din Arnhem, Olanda, că se simte oprimat de vârsta sa reală, care nu îi reflectă starea emoţională și care îl împiedică să își găsească de lucru și un partener de viaţă. Bărbatul s-a plâns că firmele nu vor să angajeze pensionari nici pe poziţii de consultanţi și a cerut schimbarea în acte a datei la care s-a născut, de la 11 martie 1949 la 11 martie 1969.

Cât timp am 69 de ani sunt limitat. Dacă aș avea 49 de ani aș putea să îmi cumpăr o casă nouă, să conducă alt tip de mașină și aș putea să lucrez mai mult. Dacă sunt pe Tinder și spun că am 69 de ani nu primesc niciun răspuns. Dacă aș spune că am 49 de ani, la cum arăt aș fi într-o poziţie avantajoasă”, a declarat el, susţinând că și medicii i-au confirmat că are vârsta biologică a unui bărbat de 45 de ani.

Oricât de bizară este cerinţa sa, pe undeva are sens. Judecătorul a admis că acum sunt posibile schimbări care altădată erau de neconceput, cu privire la schimbarea numelui și sexului în cazul persoanelor transgender. Și atunci, dacă se poate face diferenţa între sexul biologic și sexul perceput de o persoană, de ce să nu se poată face și diferenţa între vârsta reală și vârsta percepută, a insistat avocatul lui Ratelband. Este o schimbare minoră comparativ cu schimbarea sexului și este o chestiune care ţine de libertatea de alegere, a mai spus el.

Ratelband a spus că este dispus și să renunţe la pensie, pentru a asigura statul că nu vor exista consecinţe neprevăzute în viitor, cum ar fi să obţină iarăși pensie când va atinge din nou pragul de pensionare. Cu toate acestea, judecătorul a spus că o asemenea schimbare ar fi de fapt mai complicată și ar cauza tot felul de probleme practice, din moment ce ar însemna ștergerea cu buretele a unei părţi importante din viaţa sa.

Întrebat de judecător ce ar spune părinţii săi, Ratelband a răspuns senin că părinţii săi au murit, deci decizia nu ar mai afecta personal pe nimeni din familia sa. Curtea urmează să dea o decizie în următoarele patru săptămâni.