Carnea de la vaci bolnave din Polonia, în farfuriile europenilor

599

O filmare cu camera ascunsă care arată cum câteva vaci ce par a fi grav bolnave ajung să fie vândute „pe sub mână” unui abator din Polonia, fără niciun fel de inspecţie veterinară, a îngrozit pe toată lumea, Polonia fiind printre cei mai mari exportatori de carne din UE.

Jurnaliști de investigaţie din cadrul televiziunii poloneze TVN24 s-au infiltrat de la începutul anului într-un abator din regiunea Mazovia, centrul Poloniei, cu scopul de a observa practicile industriei. Filmul arată cum târziu în noapte sunt aduse vaci atât de bolnave că nici nu pot sta în picioare, sunt măcelărite fără a fi fost inspectate înainte, iar peste noapte angajaţii trebuie să înlăture toate probele care ar putea indica că animalul a fost bolnav, cum ar fi tumorile sau eczemele și leziunile cutanate de la statul pe o parte.

Patryk Szczepaniak, unul dintre jurnaliștii care a lucrat pentru mai bine de trei săptămâni sub acoperire și care a înregistrat incidentul, spune că este o rutină ca angajaţii să facă carnea să arate aspectuos și să o marcheze drept sigură pentru consum, în loc să fie supusă unei inspecţii de specialitate. După aceea, veterinari „de-ai casei” vin doar pentru a semna certificatele, fără ca măcar să se uite la carne. „Este ceva oribil. Mirosul de carne putredă te face să vomiţi. Trebuia să o frecăm cu cuţitul ca să arate mai bine”, spune Patrik.

În mod normal, conform legii, veterinarii trebuie să fie prezenţi înainte, în timpul și după sacrificarea animalului, timp în care trebuie să facă verificări pentru a elibera un certificat de calitate. După ce acest certificat este eliberat, carnea nu mai este inspectată înainte de a fi trimisă marilor lanţuri de magazine, inclusiv în afara graniţelor. Peste 80% din carnea de vită produsă în Polonia merge la export.

„În trei săptămâni de când lucrez la abator, veterinarul nu a venit decât dimineaţa să semneze actele și să se uite la capul vacilor. Pe hârtie, totul arată bine, dar în realitate e un dezastru”, mai spune Patrik.

Acesta nu este primul astfel de caz semnalat în Polonia. Acum două luni, proprietarul unui abator din Łódź, centrul Poloniei, a primit o condamnare cu executare pentru aceleași practici. Carnea analizată ulterior era plină de o sumedenie de bacterii. În același timp, procurorii anchetează un alt abator din estul Poloniei.

„Am mai auzit de astfel de lucruri în mai multe ţări din Europa, dar ce este cu adevărat șocant este cât de organizat este totul. Va fi extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil, să depistăm unde a ajuns exact toată această carne”, spune Chris Elliott, profesor de securitate alimentară și fondatorul Institutului Global pentru Securitatea Alimentară, care a condus ancheta guvernamentală în cadrul scandalului cu carnea de cal care a lovit Marea Britanie în 2013.

„Teama mea este că istoria se va repeta, că autorităţile vor încerca să spună că este vorba despre un incident izolat și că nu au nicio vină, după care lucrurile vor reveni la normal, adică la ce a fost înainte”, spun și jurnaliștii de la TVN24. Autorităţile au ordonat inspectorilor veterinari să verifice alte abatoare din zonă, iar poliţiștilor să îi identifice pe cei care vând și cumpără animale bolnave. O vacă bolnavă se cumpără de 5-6 ori mai ieftin decât una sănătoasă, dar carnea este vândută la acelaşi preţ.

Conform Eurostat, Polonia este al șaptelea cel mai mare exportator de carne de vită din UE. Anual, sacrifică în jur de 2 milioane de vaci, producând sute de mii de tone de produse pe bază de carne de vită, majoritatea fiind destinate exportului. La nivel intern, carnea de vită reprezintă doar 2% din consumul anual de carne, notează BBC.

România este o ţară importatoare de carne de vită, importând de trei ori mai multă carne de vită decât exportă, din punct de vedere valoric. „Noi cumpărăm puţină vită, dar am văzut câteva oferte de carne de vită din Polonia şi era preţul mai mic ca la noi. Eu zic că preţul e unul dintre motivele pentru care aducem multă carne de vită din import”, declara în 2016 Rusu Marcel, unul dintre cei mai mari producători de preparate din carne din Moldova, pentru Ziarul Financiar.