Șase copilași din Tanzania, uciși pentru ca „vrăjitorii” să le poată folosi mâinile

398

Corpurile neînsufleţite a 6 copii daţi dispăruţi în sud-vestul Tanzaniei în luna decembrie au fost găsite desfigurate sau dezmembrate în districtul Njombe. Autorităţile, care au arestat deja un suspect, spun că crimele au fost motivate de superstiţie.

Copilași cu vârste între 2 și 9 ani au fost măcelăriţi în districtul Njombe, din sud-vestul Tanzaniei, pentru ca ucigașii lor să obţină părţi ale corpului considerate „aducătoare de noroc”. Dinţii, urechile și mâinile copiilor, care sufereau toţi de albinism, sunt folosite în ritualuri vrăjitorești de vracii care proferează în numeroase zone de pe continentul african.

Corespondenţi locali ai BBC spun că vracii din regiune îi învaţă pe oameni că unele părţi ale corpului omenesc au proprietăţi deosebite care îi pot ajuta să se îmbogăţească sau să aibă noroc. „Totul se reduce la superstiţii”, a explicat comisarul districtual Ruth Msafiri, pentru BBC. „Mulţi cred că vrăjitoria îi va ajuta”, a precizat comisarul.

Poliţia a reţinut un suspect în cazul celor 6 copii. Este vorba despre o rudă apropiată de 3 dintre micuţi. Zece copii au fost daţi dispăruţi în luna decembrie, iar 4 dintre ei au fost găsiţi în viaţă. Micuţii fuseseră răpiţi din casele lor seara, în timp ce părinţii lor vindeau hrană într-o piaţă.

„Lansăm un apel către toţi părinţii și tutorii să fie vigilenţi și să își înveţe copiii să distingă motivele celor care le stau în preajmă”, a declarat comisarul Msafiri.

Persecutarea persoanelor care suferă de albinism este un fenomen foarte răspândit mai ales în zona Marilor Lacuri Africane. Acolo credinţa în proprietăţile „magice” ale anumitor părţi ale corpului bolnavilor de albinism este exploatată din plin de vraci.

Statisticile arată că circa 50% dintre persoanele cu albinism din Tanzania au cel puţin o rudă cu albinism, pe care o cunosc. În ciuda prevalenţei deosebite a acestei afecţiuni în ţara africană, dezinformarea cu privire la cauzele ei medicale și genetice domnește spre nefericirea celor afectaţi de boală. Ideea că albinismul este contagios și că oamenii care suferă de această boală le poartă ghinion celor din jur este încă foarte răspândită. Se estimează că 98% dintre persoanele cu albinism din societăţi africane mor până la vârsta de 40 de ani, din motive care ar fi putut fi prevenite cu ușurinţă.