Portugalia face să renască temerile UE după demisia premierului

22

Premierul portughez a demisionat miercuri, 23 martie, informează AFP. Gestul a venit în urma respingerii de către parlament a planului de austeritate propus de guvernul minoritar. Criza politică portugheză are loc cu o zi înaintea unui important summit UE cu privire la criza datoriilor din zona euro.

Parlamentul portughez a respins cel de-al patrulea plan de austeritate propus în decurs de un an de guvernul socialist al lui Jose Socrates. Planurile de austeritate anterioare au trecut prin abţinerea opoziţiei de la vot. De data aceasta, cele cinci partide de opoziţie au votat împotriva planului. Alternativa cea mai sigură, în afara numirii unui nou guvern minoritar este dată de alegerile anticipate, ca un nou guvern să aibă încrederea majorităţii populaţiei.

Portugalia a fost deseori menţionată ca următoarea pe lista UE în planul de salvare al ţărilor aflate în criză (PIIGS). Deficitul public al Portugaliei a atins un record de 9,3% din PIB în 2009, al patrulea după Irlanda, Grecia și Spania. Ţinta actuală este de a-l reduce de la 6,8% la 4,6% anul acesta și apoi la 3% în următorul an, conform normelor UE.

Planurile anterioare de austeritate au inclus creșterea TVA-ului la 23% și reducerea salariilor bugetare cu 5%. În ultimul plan care nu a mai primit votul erau incluse alte tăieri ale salariilor bugetarilor și îngheţarea pensiilor. Criticii au spus că planul afecta în special populaţia săracă, aflată deja în criză din pricina taxelor mari.

Demisia premierului Jose Socrates crește din nou temerile cu privire la nevoia unui plan de salvare în dreptul Portugaliei așa cum a fost pentru Irlanda sau Grecia. De asemenea, ea va duce la creșterea costurilor de împrumut pentru Portugalia pe pieţele externe. În dreptul Portugaliei, ca și al altor ţări, a planat riscul de a renunţa la moneda euro. Imediat după anunţul demisiei, euro a scăzut masiv faţă de dolarul american.

„Opoziţia a eliminat condiţiile în care guvernul putea conduce ţara", a explicat Socrates. „Ca rezultat, mi-am prezentat demisia președintelui. Criza va avea consecinţe serioase în termenii încrederii de care Portugalia are nevoie pentru relaţii cu instituţiile și pieţele financiare." Demisia de miercuri a bulversat planurile unui summit al UE pe tema datoriilor din zona euro care va începe azi la Bruxelles.