Bisericile creștine, în cifre

119

Tendinţele de scădere sau creștere a numărului de membri ai confesiunilor creștine din America de Nord se menţin, anunţă site-ul oficial al Consiliului Naţional al Bisericilor (CNB) din SUA. Conform datelor din Anuarul pe 2011, Bisericile cu cea mai mare creștere procentuală raportată sunt cele ale martorilor lui Iehova (4,37%) și adventiștilor de ziua a șaptea (4,31%).

Tendinţele de scădere sau creștere a numărului de membri ai confesiunilor creștine din America de Nord se menţin, anunţă site-ul oficial al Consiliului Naţional al Bisericilor (CNB) din SUA. Conform datelor din Anuarul pe 2011, Bisericile cu cea mai mare creștere procentuală raportată sunt cele ale martorilor lui Iehova (4,37%) și adventiștilor de ziua a șaptea (4,31%). „Bisericile care au înregistrat creșteri ale numărului de membri, în ultimii ani, continuă să crească. De asemenea, acele Biserici cu număr de membri în declin în ultimii ani continuă să scadă", a afirmat editorul Anuarului, dr. Eileen Lindner, citat de site-ul CNB. Ce trebuie observat, a mai adăugat Lindner, este că atât creșterile, cât și scăderile și-au diminuat rata faţă de anii precedenţi.

Raportul dat de CNB a fost interpretat relativ diferit de presa nord-americană. ABC News a scris că, însumat, confesiunile penticostale (4 dintre marile confesiuni creștine americane sunt penticostale) au avut cea mai mare creștere (cca 150.000 noi membri), iar Martorii lui Iehova au avut cea mai mare creștere individuală, de 4,37%[1]. Printr-un articol apreciativ la adresa conservatorismului adventist, preluat de la Religion News Service (RNS), USA Today a anunţat că adventiștii de ziua a șaptea sunt confesiunea creștină cu cea mai rapidă creștere în SUA. „Pentru observatorii din afara Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, rata creşterii este stupefiantă"[2] – nota G. Jeffrey MacDonald, de la RNS.

În realitate, datele furnizate de Anuarul CNB arată astfel: Martorii lui Iehova – 1.162.286 de membri, creștere de 4,37%, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea – 1.043.606 de membri, creștere de 4,31%, Biserica Lui Iisus Christos, a Sfinţilor Zilelor de pe Urmă – 6.058.907 de membri, creștere de 1,42%. La polul opus se află Bisericile Prezbiteriană, Episcopaliană și Biserica Unită a lui Christos cu scăderi între 2 și 3 procente. Conform aceluiași Anuar, Bisericile cele mai numeroase în SUA sunt: Biserica Catolică (68.403.586 de membri, în creștere cu 0,57%), Convenţia Baptiștilor de Sud (16.160.088 de membri, în scădere cu 0,42%) și Biserica Metodistă Unită (7.774.931 de membri, în scădere cu 1,01%).

Ce trebuie spus despre datele publicate de Anuarul 2011 al CNB este că acestea nu implică studii sociologice, ci pur și simplu reflectă datele raportate de fiecare Biserică în parte și sunt valabile pentru anul 2009. În aceste condiţii, compararea ratei de creștere sau de scădere și chiar a numărului total de membri ai confesiunilor creștine este extrem de problematică. Confesiunile au sisteme și criterii foarte diferite de contorizare a numărului de membri, ceea ce face comparaţia absolut irelevantă uneori. În plus, compararea creșterilor procentuale poate crea impresii false: creșterea de 0,57% în cazul catolicilor înseamnă peste 380.000 de noi membri, în timp ce 4,37%, în cazul martorilor lui Iehova, înseamnă cca 50.000 de noi membri.

Presa a concluzionat totuși că, în America de Nord, cresc Bisericile cu o teologie fermă, cu așteptări înalte de la membrii lor și cu o activitate evanghelistică susţinută. „Misiunea noastră din om în om are un impact mare"[3] – a declarat Fracisco Montano, predicator de limba spaniolă în cadrul Bisericii Martorilor lui Iehova din statul american Utah.

În ceea ce-i privește pe adventişti, ei sunt recunoscuţi pentru trei piloni fundamentali ai credinţei lor: închinarea în ziua de sâmbătă, conform poruncii a IV-a din Decalog, respectarea regulilor alimentare ale Bibliei şi credinţa că a doua venire a lui Iisus Christos urmează să aibă loc foarte curând. „Avem de-a face cu o confesiune care, în esenţă, se întoarce la fundamente, întrebându-se: «Ce a vrut să spună Dumnezeu prin toate aceste reguli și cum putem noi să fim ceea ce Dumnezeu vrea să fim? Asta e total contrar cu orice se întâmplă în cultura americană»", susţine Daniel Shaw, expert în misiune creştină, de la Seminarul Teologic Fuller, Pasadena (California), citat de USA Today. „Aşa că zic: Ouau! E de-a dreptul interesant! Şi nu mă pot opune." Pastorul adventist Gary Ford, din Springdale, crede că „multe Biserici diluează învăţăturile Bibliei. (…) Iar dacă nu rămân fidele Bibliei, încep să scadă [ca număr de membri], pentru că nu le oferă oamenilor prea multe motive de încredere."[4]

[1] Dan Harris și Maggy Patrick, „Membership of Pentecostal Church, Jehovah's Witnesses Up, Protestant Down", www.abcnes.go.com, 16 februarie 2011 

[2] Jeffrey MacDonald, „Adventists' back-to-basics faith is fastest growing U.S. church", www.usatoday.com, 18 martie 2011

[3] Kristen Moulton, „Witnesses, Adventists outpace LDS growth", www.sltrib.com, 16 februarie 2011

[4] Frank Lockwood, „Seventh-day Adventists continue to grow", www.arkansasonline.com, 5 martie 2011