Efectele legii împotriva vagabondajului în Ungaria

138

În aceeași perioadă în care Parlamentul Ungariei adopta legea care pedepsește penal ajutorarea refugiaţilor – o iniţiativă care a avut drept ţintă mai ales organizaţiile civice care ajută imigranţii ilegali –, un amendament care vizează vagabondajul a fost și el aprobat, fără a căpăta însă la fel de multă expunere publică. Patru luni mai târiu, un editorial publicat de Hungarian Spectrum și citat de hotnews.ro aduce în atenţia publică eșecul practic al legii menite „să protejeze persoanele fără adăpost”.

Noul amendament prevede că, „pentru a proteja ordinea publică, siguranţa publică, sănătatea publică și valorile culturale, o lege sau un decret local poate stabili ca (…) rămânerea într-un spaţiu public pentru o perioadă îndelungată și constant fără un scop bine definit este ilegală”. Autorităţile le pot aplica persoanelor vizate trei avertismente, urmând ca, după al treilea avertisment, persoana fără adăpost să fie arestată și reţinută până la pronunţarea sentinţei.

De la 1 octombrie, când legea a intrat în vigoare, și până la 19 octombrie, când a fost publicat editorialul, nu mai puţin de 101 persoane fără adăpost au primit somaţii din partea poliţiei, iar 3 au fost deja arestate pentru încălcarea noii legi. Ministrul pentru resurse umane, Miklós Kásler, a explicat că „obiectivul acestei reglementări este să ofere un ajutor mai consistent celor nevoiași”, întrucât aceștia pot rupe cercul vicios în care se află profitând de șansa pe care le-o oferă adăposturile temporare furnizate de autorităţi.

Activiștii pentru persoanele fără adăpost spun însă că aceste adăposturi pot găzdui maximum 9.000 de persoane, în timp ce numărul celor fără adăpost în Budapesta se ridică la 15.000-30.000 de oameni.

Detaliile legii, care permit intrarea în vizorul autorităţilor a oricărei persoane „văzute des într-un interval de timp limitat, care are probleme de igienă, este îmbrăcată constant cu aceleași haine sau deţine un câine”, sprijină mecanisme abuzive prin care persoanelor fără adăpost le este refuzată șansa de a-și îmbunătăţi situaţia.

Hungarian Spectrum relatează cazul unui bărbat alcoolic care a primit toate cele trei avertismente într-o singură zi, pe 16 octombrie, fiind și arestat de autorităţi în aceeași zi. Un alt bărbat a fost arestat pe loc de poliţiști, sub auspiciile legii care permite arestarea unei persoane care nu se conformează organelor de poliţie, fiindcă bărbatul le-a spus autorităţilor că nu dorește să meargă la un adăpost, ci că preferă să doarmă în cel mai apropiat parc.

În România se estimează că există peste 15.000 de persoane adulte fără adăpost, din care mai mult de 5.000 trăiesc în București. Conflictele de familie, divorţul, escrocheriile imobiliare sau pierderea locului de muncă sunt principalele motive pentru care o persoană poate ajunge să trăiască în stradă, potrivit unei analize de teren efectuate de organizaţia Samusocial în București.