Papa doreşte armonizarea relaţiilor între cultele din România

24

Papa Benedict al XVI-lea și-a reafirmat ieri așteptarea cu privire la armonizarea relaţiilor dintre diferitele culte religioase din România. Ocazia a fost dată de prezentarea noului ambasador al României la Vatican.

Papa Benedict al XVI-lea și-a reafirmat ieri așteptările cu privire la armonizarea relaţiilor dintre diferitele culte religioase din România. Ocazia a fost dată de prezentarea noului ambasador al României la Vatican.

Bogdan Tătaru-Cazaban și-a prezentat ieri la Vatican scrisorile de acreditare ca ambasador extraordinar și plenipotenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun. Cu această ocazie a avut loc un dialog între șeful statului Vatican și noul reprezentant diplomatic al ţării noastre. Accentul principal al discuţiei a fost pus pe armonizarea relaţiilor între diferitele comunităţi religioase din România.

„România este un mozaic de oameni", a spus Benedict, citat de biroul de presă al Vaticanului. Pentru armonizarea relaţiilor și soluţionarea diferenţelor dintre comunităţile religioase suveranul pontif a propus implicarea pe două nivele. Pe de-o parte statul să promoveze un dialog autentic al său cu liderii comunităţilor religioase. Pe de altă parte statul să creeze cadrul și să promoveze relaţiile armonioase între diferitele comunităţi religioase. „Hotărârea de a dialoga în har și adevăr trebuie să fie întărită. Acest dialog nu va înceta să fie un agent al unităţii și armoniei, nu doar în ţara dvs., ci și în Europa", a concluzionat Benedict al XVI-lea.

Publicaţia Catholic Culture observă că Papa a ridicat indirect problema retrocedărilor de patrimoniu. Remarcând că „în urmă cu 20 de ani, România a decis să scrie o nouă pagină de istorie" pontiful a punctat că „există în continuare răni profunde lăsate de jugul ideologiei totalitare." Publicaţia notează persecuţia asupra catolicilor din comunism și disputele de ani de zile cu privire la proprietăţile bisericești, confiscate de statul comunist și cedate apoi bisericii ortodoxe. Radio Vatican notează că Papa nu a omis să facă referire la reactivarea lucrărilor comisiei mixte de dialog între biserica ortodoxă și biserica catolică.

Bogdan Tătaru-Cazaban a fost numit pe 28 iulie 2010 în funcţia de ambasador la Vatican. Încă de la numire și-a prezentat dorinţa de intensificare a demersurilor privind o vizită a papei Benedict în România. „Instituţiile care lucrează pentru realizarea vizitei se află într-un calendar şi în parteneriat cu Nunţiatura Apostolică. Biserica Romano-Catolică a formulat deja această invitaţie cu prilejul vizitei episcopilor catolici la Roma."

România are relaţii diplomatice cu Vaticanul din 1920. După ce în 1927 s-a semnat Concordatul, în 1950 relaţiile s-au întrerupt. Din 1990 acestea au fost restabilite iar în 1993 a avut loc acreditarea primului ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun.