Primul aparat modern de depistare a cancerului din România

354

Asociatia Pacienţilor Oncologici din România (APOR) a achiziţionat un aparat de ultimă generaţie în valoare de 60.000 de euro care ajută la depistarea precoce a trei tipuri de cancer, și anume colorectal, pulmonar şi de piele. În plus este singurul aparat care prelucrează atât biopsia solidă, cât și biopsia lichidă.

Aparatul este unul performant și, potrivit directorului de marketing al firmei distribuitoare, Ioana Marinescu, la manevrarea lui este nevoie doar de un asistent care să așeze proba de lucru. De pe urma acestui aparat poate beneficia oricine vine cu un bilet de trimitere de la un medic specialist, însă analiza nu este decontată de Casa de Asigurari de Sănătate, preţul fiind între 600 și 1.000 de lei. Acesta este primul aparat de acest gen care se utilizează strict pentru pacienţi la noi în ţară. Un aparat asemănător mai există în dotarea unei companii farmaceutice, însă este utilizat doar pentru realizarea de studii clinice.

Potrivit preşedintelui APOR, Iolanda Gheorghiu, asociaţia din Prahova „este singura din ţară care beneficiază de un aparat ce poate determina în timp foarte scurt, de 2 ore sau 2 ore şi jumătate, modificări genetice pe afecţiuni oncologice. Este cea mai mare realizare pentru un ONG sau asociaţie de pacienţi. Este esenţial. Ţinând cont că numărul de persoane cu cancer este în creştere de la an la an, era necesar un astfel de aparat care vine să depisteze din timp o formă de cancer pentru a acorda omului posibilitatea să rezolve, să vindece, să încetinească evoluţia. Se poate supravieţui, se poate trăi ani de zile în altă ţară europeană pentru că se foloseşte mult această formă de depistare precoce, acum vrem să facem şi noi. Pot beneficia de această analiză persoanele care au avut în familie pe cineva cu o formă de cancer şi se ştie că genetic se poate transmite. Nu mai este nevoie să fie tumoră pentru a merge la doctor. Poţi câştiga timp. Asta face aparatul, îţi permite să câştigi timp”, a declarat Gheorghiu.

Experţii avertizează că incidenţa cancerului crește de la an la an, iar estimările sunt sumbre. Un număr de 9,6 milioane de decese se vor înregistra în anul 2018 la nivel global, comparativ cu anul 2012 când au avut loc 8,2 milioane de decese, arată Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC).

La nivel global, unul din cinci bărbaţi și una din șase femei se îmbolnăvește de cancer pe parcursul vieţii, iar unul din opt bărbaţi și una din 11 femei mor din cauza bolii, se arată în cel mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Peste 60% din cazurile de cancer se regăsesc în Africa, Asia, America Centrală și America de Sud. În Europa se află aproximativ un sfert din cazurile de cancer înregistrate la nivel global. În România, anual sunt înregistrate peste 80.000 de persoane care suferă de boli oncologice şi aproximativ 50.000 de oameni mor din cauza cancerului.