Selfie-urile sunt mai periculoase decât rechinii

458

Realizarea selfie-urilor și distribuirea lor pe reţelele de socializare a devenit un mod comun de exprimare, însă uneori oamenii își fac poze în niște posturi deosebit de periculoase, doar pentru a atrage atenţia. Iar câteodată consecinţele sunt fatale.

Vedem frecvent fotografii făcute în preajma unui urs, pe marginea unei stânci, pe șinele de cale ferată, cât mai aproape de un tren în mișcare sau pe marginea unei cascade. În anul 2013, Oxford Dictionary a catalogat „selfie” drept cuvântul anului, iar Google estima că în anul 2015 fuseseră încărcate 24 de miliarde de selfie-uri. Zilnic, grupa de vârstă 18-24 de ani încărca aproximativ 1 milion de selfie-uri.

Setea pentru like-uri, dusă la extrem, s-a transformat mai apoi într-o adevărată ameninţare la adresa siguranţei publice. Jurnalul Indian de Medicină de Familie și de Asistenţă Medicală Primară a publicat un studiu despre decesele provocate de selfie-uri, potrivit căruia selfie-urile au devenit o reală problemă. În fiecare an, de 20 de ori mai mulţi oameni mor din cauza selfie-urilor decât atacaţi de rechini, iar tendinţa este de creștere. În ultimii șase ani, selfie-urile au ucis 259 de persoane, la nivel global.

De exemplu, în 2015, trei studenţi indieni au murit după ce au fost loviţi de un tren. Aceștia încercau să își facă un selfie cât mai aproape de trenul aflat în mișcare. Tot în India, un bărbat a fost ucis în luna mai de un urs rănit după ce a încercat să-şi facă un selfie cu el. Iar un grup de 20 de studenţi care au încercat să își facă un selfie pe plaja Murud, din India, ignorând în totalitate condiţiile vremii, au fost loviţi de un val foarte puternic, iar 14 dintre ei au murit înecaţi. Și în ţara noastră o tânără a murit electrocutată după ce s-a urcat pe un tren de marfă pentru a-și face un selfie.

Grupul de vârstă 20-29 de ani a fost cel mai afectat, însumând 50% din totalul deceselor, urmat de grupul tinerilor cu vârste între 10-19 ani, cu 36% decese. Riscul scade considerabil după vârsta de 30 de ani. În ceea ce privește încadrarea geografică, India se situează pe primul loc, urmată de Rusia, SUA și Pakistan. În ce privește genul, trei sferturi dintre cei care au murit erau bărbaţi.

Experţii subliniază însă că, din păcate, selfie-ul nu este niciodată menţionat drept cauză a morţii. Decesele sunt raportate ca fiind cauzate de accidente rutiere, neatenţie sau alt tip de incidente. În felul acesta, atât amploarea, cât și gravitatea fenomenului este mult subestimată. O posibilă soluţie preventivă ar fi interzicerea selfie-urilor în zonele periculoase, în special în zonele turistice, sugerează autorii studiului.

Niciun articol afișat