Antidepresivele folosite de oameni schimbă comportamentul vieţuitoarelor

184

Ca multe alte medicamente pe care le consumăm, nici antidepresivele nu sunt absorbite în totalitate de corpul nostru, o parte dintre ele fiind eliminate prin urină, ajungând în staţiile de epurare a apei menajere, iar apoi în mediul acvatic.

Odată cu creșterea numărului de oameni cu probleme de sănătate mintală a crescut și numărul prescripţiilor pentru antidepresive și medicamente împotriva anxietăţii și, prin urmare, problemele privind contaminarea apei s-au agravat. Se cunoaște faptul că substanţele chimice pot modifica mediul de trai al vieţuitoarelor, nivelul de agresivitate, simţul mirosului sau reacţia la diverși stimuli, ca de exemplu lumina. Un comportament neafectat de poluare este esenţial pentru apărarea de prădători, pentru găsirea hranei și pentru apărarea teritoriilor.

Pentru a determina modalitatea în care poluarea cu substanţe din medicamente afectează lumea marină, cercetătorii au urmărit comportamentul crustaceelor la întuneric și au observat că anumite exemplare expuse la antidepresive petrec de cinci ori mai mult timp la lumină. În plus, peștii expuși la oxazepam au fost mai energici și mai îndrăzneţi, aveau teritorii mai mari și erau în general mai activi.

Antidepresivele afectează de asemenea și lumea păsărilor. Într-un nou studiu publicat în jurnalul Chemosphere, cercetătorii de la Universitatea din York dezvăluie că antidepresivele găsite în sistemele de tratare a apelor reziduale au efecte adverse asupra graurilor din Regatul Unit. Astfel, graurii de sex feminin în a căror hrană s-a regăsit antidepresivul Prozac au avut dificultăţi în procesul de împerechere, păsările nemaireușind să atragă ușor parteneri.

Cercetătorii au arătat însă că problema nu se restrânge la antidepresive. Un studiu publicat în Cell Biology in Environmental Toxicology conţine dovezi că peștii masculi din estuarele din Ţara Bascilor (Spania) se transformă în femele din cauza apei poluate cu substanţe ce provin de la anticoncepţionale.

Detergenţii și pesticidele se regăsesc și ele în mediul natural și este momentul pentru acţiuni preventive. Un pas în direcţia aceasta îl reprezintă noile recomandări venite din partea Agenţiei Federale pentru Protecţia Mediului (EPA), din SUA, care descurajează unităţile medicale să mai arunce deșeurile în canalele de scurgere sau la toalete. O altă măsură benefică este lansarea de programe de preluare a medicamentelor neutilizate, în locaţii special create.