Război fără precedent împotriva ţigărilor „sănătoase”

483

Peste 350 de organizaţii nonguvernamentale au iniţiat programul „Iniţiativa 2035-prima generaţie fără tutun a României”. Într-o scrisoare deschisă se solicită Parlamentului și Guvernului adoptarea în regim de urgenţă a unor modificări legislative care să aibă menirea de a „îndepărta orice sursă” de publicitate și promovare directă și indirectă pentru produsele din tutun.

Apariţia diferitelor produse din tutun care nu sunt reglementate în legea antifumat, dar și expunerea semnificativă a copiilor la promovarea acestor produse sunt cauze importante care au contribuit la poziţionarea României pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenţilor europeni de 13 ani, respectiv 15 ani care fumează săptămânal.

Promovarea ţigărilor obișnuite este interzisă, însă producătorii desfășoară o campanie tot mai agresivă pentru recrutarea de noi consumatori pentru ţigările IQOS și Glo, de la Philip Morris, respectiv British American Tobaco, notează b1.ro.

Dispozitivele care încălzesc tutunul eliberează şi nicotină, şi produşi de tutun, spre deosebire de ţigările electronice, care eliberează doar nicotină. „Dispozitivul de tutun încălzit este promovat ca un tutun mai puţin nociv.(…) În momentul de faţă este o reclamă extrem de agresivă, care în multe ţări are ca scop principal să atragă tinerii şi să facă trecerea de pe tutunul convenţional pe aceste produse cu tutun încălzit. Sunt ţări care deja au interzis promovarea acestor produse”, a explicat prof. dr. Florin Mihaltan, pneumolog.

Ramona Brad, directorul proiectului „Iniţiativa 2035 – Fără Tutun”, a explicat că „sunt două direcţii clare pe care le urmărim: pe de o parte, să avem o interdicţie cuprinzătoare, aşa cum este de fapt legislaţia în vigoare pentru orice formă de publicitate şi promovare a produselor din tutun, şi a doua direcţie este să facem intervenţii pe toate acele legi care privesc reducerea consumului de tutun şi care au lipsuri istorice, care le permit producătorilor de tutun în acest moment să eludeze aceste legi în diverse forme: fie pentru că sunt noi produse şi sunt altfel definite, fie pentru că găsesc alte subterfugii de a ocoli reglementările”. Însă, mai este nevoie și de educaţie în școli pentru a preveni debutul ca fumător și de asemenea ar fi bine-venită și o creștere a preţului pachetului de ţigări, care în România este departe de topul pachetului de ţigări în multe alte ţări, cum ar fi Marea Britanie, Irlanda, ţările nordice, crede Mihaltan. „O creștere cu 10% a preţului pachetului de ţigări duce la o scădere a prevalenţei cu 2 până la 5% și acţionează în special la grupa de vârstă mică”, susţine el.

Privind retrospectiv, cu aproximativ un an în urmă, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, România a făcut pași importanţi în vederea protejării sănătăţii publice. Odată cu adoptarea legii antifumat, România a reușit să iasă din grupul ultimelor 5 ţări europene care nu respectau Prevederile Convenţiei Cadru privind Controlul Tutunului și care face referire la protejarea cetăţenilor faţă de expunerea la fumul de tutun. Importanţa acestei legi s-a reflectat în efectele rapide legate de sătatatea publică, demonstrate prin datele și studiile relevante realizate după implementarea ei.

„Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 adulţi şi 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval, deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătăţirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat şi în alte ţări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spaţii publice”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii la acel moment.

Deși au avut loc dezbateri intense și tensionate legate de efecte negative probabile ale legii care interzice fumatul în spaţii închise asupra comercianţilor (restaurante, baruri, cafenele, cluburi etc.), informaţiile puse la dispoziţie de către ANAF arată că cifra de afaceri a restaurantelor, barurilor, cafenelelor și cluburilor a crescut.

În Uniunea Europeană, și Franţa declară război fumătorilor. Preţul pachetului de ţigări va crește în 6 etape, astfel încât până la finele anului 2020, va ajunge la 10 euro. Actualmente, preţul per pachet a ajuns deja la 8 euro. De altfel, majorarea preţului mediu al unui pachet de ţigări la 10 euro a fost una dintre promisiunile din campania electorală a actualului președinte francez, Emmanuel Macron. În Franţa, o treime din populaţia cu vârsta între 15 și 85 ani fumează, adică 36% din bărbaţi și 28% din femei, dintr-un total de 16 milioane de persoane fumătoare.

Totuși, nu toate ţările comunitare au aceași atitudine radicală împotriva fumatului și a produselor din tutun. Parlamentarii din Austria, sugestiv numită „scrumiera Europei”, au votat în numele „libertăţii de alegere” ridicarea interdicţiei privind fumatul în restaurante și baruri, care urma să intre în vigoare în luna mai, deși există o petiţie care a strâns 545.000 semnături în acest sens.

În Austria aproximativ 13.000 de persoane mor anual din cauza bolilor declanșate de tutun. Ţara are cea mai mare pondere a fumătorilor din UE (30% dintre cei peste 15 ani), potrivit Eurostat.

„Acţionaţi împotriva știinţei și fără conștiinţă. Astăzi aţi luat o decizie deliberată în favoarea morţii”, a declarat Matthias Strolz, șeful micului partid de opoziţie, NEOS, ca reacţie la decizia deputaţilor austrieci.