Implanturile mamare rugoase pot să provoace cancer la sân

1086

Tot mai multe cazuri de deces din cauza unei forme rare de cancer la sân, cauzat de implanturi mamare, au fost raportate la Administraţia pentru Alimente și Medicamente (FDA), din SUA. Numărul de cazuri a crescut în ultimul an la 414, de la 359, iar numărul deceselor a ajuns la 9, a declarat agenţia într-o informare oficială.

Cifrele includ atât cazuri din Statele Unite, cât și din alte ţări. Agenţia a început să raporteze în mod public despre această problemă în 2011, iar o parte din cazuri ar putea fi cauzate de creșterea gradului de conștientizare și de diagnosticare.

Boala este numită „limfom anaplazic asociat implantului mamar”. Detectată la un stadiu timpuriu, afecţiunea poate fi de obicei vindecată doar prin intervenţie chirurgicală, prin înlăturarea implantului și a capsulei de ţesut cicatricial care se formează în jurul acestuia. Unele femei au însă nevoie de un tratament mai amplu, cu chimioterapie și radioterapie, iar la altele boala poate fi fatală.

Femeile diagnosticate cu cancer cauzat de implanturile mamare au acuzat durere, noduli, inflamaţie sau asimetrie de sân. Un simptom major este inflamarea în jurul implantului, care apare la un interval de 2-28 de ani după implant, cu o medie de apariţie la 8 ani. La femeile fără simptome, nu există niciun motiv pentru a îndepărta implanturile și nici pentru a examina ţesutul, s-a precizat în informare.

Femeile cu implanturi cu suprafaţă texturată prezintă un risc mai mare de apariţie a limfomului, spre deosebire de femeile cu implanturi cu suprafaţă netedă, a mai menţionat FDA. Din cele 359 de cazuri raportate, 231 au inclus informaţii despre suprafaţa implantului. Dintre acestea, 203 au fost implanturi texturate, iar 28 au fost implanturi netede. Numărul de cazuri este totuși incert, a susţinut FDA, întrucât raportările sunt facultative și ar putea conţine date incomplete, inexacte, neconfirmate sau subiective. Totodată, FDA citează literatură de specialitate și spune că riscul de apariţie a limfomului la femeile cu implant cu suprafaţă rugoasă variază de la 1 din 3.817 la 1 din 30.000.

Realitatea este că, în comparaţie cu numărul de femei care au implanturi mamare, numărul cazurilor de limfom este foarte mic. În Statele Unite, aproximativ 300.000 de femei pe an primesc implanturi din motive cosmetice și alte 150.000 pentru reconstrucţie după intervenţii chirurgicale. Iar la nivel mondial, aproximativ 10 milioane de femei au implanturi.

Implanturile texturate, cu suprafeţe rugoase, pot acţiona ca un factor iritant la unele femei, provocând inflamaţii care pot fi o cauză a apariţiei limfomului, au explicat cercetătorii. O altă teorie este că textura ar putea să reţină bacterii, ce ar putea determina o infecţie cronică cu posibilitatea favorizării apariţiei cancerului. „Pacientele cu limfom aveau implanturi texturate în momentul descoperirii afecţiunii sau avuseseră la un moment dat în trecut. În urma analizelor s-a evidenţiat prezenţa unei infecţii bacteriene de grad scăzut. Se pare însă că există și un fel de componentă genetică care poate favoriza apariţia cancerului”, a explicat dr. Debra Johnson, chirurg plastician și președintă a Societăţii Americane de Chirurgie Plastică. Nu s-a făcut însă nicio corelaţie între boală și componenţa implanturilor – apă salină sau silicon.

Medicii și pacientele preferă uneori implanturile texturate, deoarece sunt mai puţin susceptibile la schimbarea poziţiei, comparativ cu cele netede. Astfel, pe măsură ce ţesutul crește pe suprafaţa rugoasă, menţine implantul în poziţia corectă. În Statele Unite, majoritatea implanturilor sunt netede, pe când cele texturate sunt mai populare în Europa.

Limfomul „pare să se dezvolte în prezent exclusiv la femeile cu implanturi texturate”, potrivit Societăţii Americane de Chirurgie Plastică Estetică. Dar FDA susţine că nu ar putea declara în mod concludent că implanturile texturate au fost singura cauză a bolii, deoarece nu existau informaţii complete în fiecare caz cu privire la tipul de implanturi folosite. Implanturile trebuie adesea înlocuite, iar dacă o femeie cu limfom a avut de-a lungul vieţii ambele tipuri de implanturi, poate fi greu de spus care este vinovat.

În România anului 2015, peste 4.000 de femei au beneficiat de augmentare mamară cu implanturi, majoritatea cu silicon, iar dintre acestea doar 120 apelaseră la reconstrucţie mamară după o mastectomie. Peste 2.500 de românce au solicitat implanturile rotunde și aproximativ 1.450 de femei au optat pentru implanturi anatomice, conform ACPR. Cele mai multe românce au solicitat implantul rotund de 375 de mililitri şi pe cel anatomic de 340 de mililitri. În ambele cazuri, volumele implantate sunt peste media europeană şi se apropie cu precădere de alegerile femeilor din SUA şi Brazilia, se arată în aceeaşi statistică.

Cât privește cancerul la sân, în România, în anul 2017, au fost înregistrate 7.500 de cazuri noi, ceea ce înseamnă 21 de cazuri noi pe zi – se arată într-un studiu efectuat în mai-septembrie 2017 de către Coaliţia pentru Sănătatea Femeii. La fiecare trei ore, o femeie moare din această cauză, iar anual, aproximativ 3.500 de femei îşi pierd viaţa, reiese din studiu. De asemenea, mortalitatea asociată cancerului la sân la femeile de peste 65 de ani a crescut cu 28%, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o scădere cu 14% pe acelaşi segment de vârstă.

„În România, 90% din cazurile noi de cancer la sân sunt diagnosticate foarte târziu, acestea fiind deja în stadiile II, III şi IV. De asemenea, jumătate dintre femeile diagnosticate cu această afecţiune la noi în ţară au cu mult sub media de pensionare, iar în medie o româncă mai supravieţuieşte doar cinci ani de la diagnosticarea cu această maladie”, se mai precizează în studiul Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.