Continentul african se „rupe” în două

860

Africa de Est se desparte de restul continentului de la nivelul Văii Marelui Rift, din cauza unui fenomen geologic, avertizează oamenii de știinţă. Fisura geologică ce a apărut în partea de est a continentului se lărgește într-un ritm mai rapid decât așteptau geologii.

„Marele Rift împarte Africa în două plăci. Având în vedere ce se întâmplă acum, am stabilit că una dintre plăci, cea somaleză, se îndepărtează de a doua cu 2,5 centimetri pe an. În viitorul apropiat, dacă acest fenomen continuă, placa somaleză se va separa de restul continentului”, a explicat geologul David Adede într-un interviu NTV.

Cele două bucăţi masive de pământ – placa nubiană și placa somaleză – se separă din cauza unui „superplum”, o porţiune uriașă a mantalei pământului care transportă căldură din apropierea centrului Pământului până la crustă. Apariţia fisurii a coincis cu erupţia vulcanului Dabbahu, care a dus la apariţia mai multor fisuri mici, în partea de sud. Valea Marelui Rift, care traversează continentul de la Cornul Africii până în Mozambic, a fost slăbită de-a lungul anilor de alunecări de teren, precum și de activitatea vulcanică intensă.

„Oamenii de știinţă știu de mult timp că placa tectonică africană se separă de cea somaleză, de-a lungul Văii Marelui Rift. Este un fenomen geologic, o fisură care se întinde de la Marea Roșie la Fluviul Zambezi, pe o lungime de 6.000 de km și 60 de km lăţime, cu o adâncime cuprinsă între 2 și 12 km și o lăţime de 5 metri”, a comentat David Adede.

Deși este puţin probabil să se rupă brusc și partea de est să fie traversată de Oceanul Indian, fenomenul deja generează probleme, fiind amplificat de amploarea fenomenelor meteo extreme. În luna martie a acestui an, în Kenya au fost ploi torenţiale extrem de violente, care au ucis 16 persoane, au provocat inundaţii masive, dar și alunecări de teren. O șosea mare din Kenya aflată la câţiva kilometri de capitala Nairobi a crăpat și a cedat sub presiune.

Șoseaua s-a surpat din cauza activităţii vulcanice din zonă, provocând apariţia unui crater de 20 de metri lăţime și 15 metri adâncime. Acesta s-a umplut rapid cu apa de ploaie, aspect ce a contribuit la apariţia mai multor fisuri în pământ, a explicat geologul. „Avem nevoie de mai mulţi oameni de știinţă care să facă cercetări și studii extinse asupra terenului din această regiune, astfel încât să ne poată sfătui unde să construim străzile și clădirile pentru a nu fi în pericol”, a susţinut David Adede.

Separarea continentului african va avea loc în aproximativ 50 de milioane de ani, când patru ţări din Cornul Africii – Somalia, jumătate din Etiopia, Kenya și Tanzania – se vor desprinde de Africa, formându-se un continent nou, iar un ocean va separa malurile celor două continente.

Chiar dacă cercetătorii estimează că procesul de separare va mai dura milioane de ani, aceasta nu înseamnă că locuitorii din zonă sunt scutiţi de pericole. O femeie din Kenya a povestit că, în timp ce se afla cu familia la masă, pământul s-a surpat sub picioarele lor. În condiţiile în care în regiune se află locuinţe, clădiri, șosele aglomerate, este cu atât mai important ca oamenii de știinţă să înţeleagă în profunzime fenomenul, astfel încât să poată anticipa locurile care vor fi lovite de acest fenomen, notează Digi24.