România, ameninţată cu suspendarea din UE. Ce riscăm

99

Markus Ferber, liderul eurodeputaţilor creştin-democraţi germani (coaliţia politică a cancelarului german Angela Merkel) a anunţat ieri că va iniţia procedura de suspendare a României din Consiliul European, din cauza „lipsei standardelor minime funcţionării statului de drept".

Măsura ar însemna suspendarea posibilitatea reprezentaţilor României de a vota în Consiliul European şi poate fi iniţiată de Comisia Europeană cu avizul Parlamentului, dar şi de către parlamentari, prin vot, sau la iniţiativa mai multor state membre.

În cazul în care demersurile pentru o sancţiune împotriva României se vor concretiza,  consecinţele asupra României sunt dintre cele mai serioase. În primul rând, aderarea la spaţiul Schengen este pusă sub semnul întrebării, mai ales din cauza criticilor venite dinspre Germania, unul dintre aliaţii României.

În al doilea rând, seria de atacuri şi decizii controversate care au vizat instituţii judiciare face ca România să poată primi un raport critic pe justiţie, care să arate în special lipsa de responsabilitate şi voinţă politică în respectarea justiţiei.

În al treilea rând, România riscă suspendarea fondurilor de anul acesta, ce urmau a fi acordate în cinci programe operaţionale (ce însumează peste 90% din finanţarea nerambursabilă ce îi este destinată).

În al patrulea rând, dacă se consideră că regulile europene au fost încălcate, Comisia Europeană poate cere declanşarea procedurii de infringement accelerat. Această procedură dă României o perioadă de graţie de maximum două luni pentru a opera modificările necesare ca să se conformeze legilor europene. În cazul în care acest lucru nu se va realiza, statul roman va fi dat în judecată la Curtea Europeană de Justiţie. Instanţa europeană poate stabili amenzi uriaşe pentru statele membre şi le obligă să se conformeze regulilor UE.

Declaraţia lui Ferber urmează unui val de critici venite din zona liderilor UE. Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, declara marţi că este „profund îngrijorată" de recentele atacuri la adresa Curţii Constituţionale din România. Ulterior, Comisia de la Veneţia – organismul consultativ al UE – a îndemnat România să respecte Constituţia şi normele statului de drept, afirmând că o Curte Constituţională care îşi ia rolul în serios ia uneori şi decizii care nu convin majorităţii aflate la guvernare.