România: liber la adopţiile internaţionale

195

Camera Deputaţilor a votat miercuri pentru trecerea legii privind regimul juridic al adopţiei, iar forma adoptată permite adopţiile internaţionale şi adopţiile de către homosexuali, scrie Jurnalul Naţional.

Camera Deputaţilor a votat miercuri în favoarea unei legi privind regimul juridic al adopţiei. Evenimentul este unul extrem de controversat, fiindcă forma adoptată a legii permite adopţiile internaţionale şi adopţiile de către homosexuali, scrie Jurnalul Naţional.

Cetăţenii români care vor să adopte copii din alte ţări vor fi obligaţi să stea în ţara respectivă minim 9 luni din cele 12 luni dinaintea adopţiei. În schimb, părinţii adoptivi din ţări străine au doar obligaţia de a se deplasa în România şi de a rămâne aici o lună înaintea adopţiei.

Un alt aspect controversat al proiectului este cel legat de orientarea sexuală a părinţilor adoptivi. Legea nu limitează adopţiile la cupluri, iar orientarea sexuală nu este o condiţionalitate la adopţia de către o persoană. Prin urmare, cuplurile de homosexuali pot adopta copii care, formal vor avea doar unul dintre partenerii cuplului drept părinte. „Legea nu poate introduce discriminări legate de religia sau de orientarea sexuală a adoptatorului. Ar fi împotriva convenţiilor internaţionale la care România este parte. Raţiunea pentru care nu este permisă adopţia de către cuplurile de homosexuali nu este orientarea sexuală a acestora, ci faptul că, în Codul Civil nu există instituţia căsătoriei între persoane de acelaşi sex", spune Alina Gorghiu, deputatul liberal, secretar al Comisiei Juridice a Camerei inferioare a Parlamentului

Social-democratul Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisie Juridice se declară mulţumit de noua lege: „E bine că măcar cuplurile de homosexuali nu pot adopta. Am fost la un pas de a avea şi căsătorii între persoane de acelaşi sex", citează JN.

Stoparea adopţiilor internaţionale a fost una dintre condiţiile de preaderare ale României la Uniunea Europeană. Statele Unite au exercitat presiuni constante pentru reluarea adopţiilor internaţionale, iar conducerea Oficiului Român pentru Adopţii (ORA) a propus modificarea legislaţiei, pentru reluarea adopţiilor internaţionale încă din primul an de mandat al guvernării Boc.