România, scădere semnificativă în indexul democraţiilor liberale

154

Nivelul democraţiei rămâne ridicat la nivel mondial, dar fenomenul de „autocratizare”, definit ca „declinul atribuţiilor democratice”, este pe val și afectează 2,5 miliarde de oameni, printre care și pe români, arată Indexul Democraţiilor Liberale (LDI), realizat de organizaţia V-Dem (Varieties of Democracy).

Libertatea de expresie, libertatea presei și societatea civilă sunt ameninţate în mai multe părţi ale lumii unde democraţia a luat o turnură semnificativă spre iliberalism, printre care raportul numără Brazilia, Croaţia, Polonia, Turcia, Statele Unite și România, din 201 ţări analizate de către mai bine de 3.000 de experţi. Este pentru prima dată din 1979 când numărul ţărilor cu un indice al democraţiei în scădere este același cu numărul ţărilor cu un indice în creștere. România avea un LDI de 0.61 în 2015, care a scăzut până la 0.49 în 2017.

„Similar cu Polonia, guvernul român a limitat statul de drept și libertăţile individuale, cu intenţia declarată de a opri corupţia”, se precizează în raport. Și în ce privește egalitatea accesului la sistemul de educaţie și cel de sănătate, România a înregistrat regrese, alături de ţări precum Iranul, Sri Lanka și Turcia, dar și ţări foste comuniste, precum Bulgaria și Ucraina. În perioada 2007-2017, doar Venezuela, ţară care a ajuns să aibă o inflaţie de 110% în luna mai a acestui an, a înregistrat scăderi mai mari la acest capitol decât România.

În ce privește democraţia electorală și alegerile libere, România se situează pe locul 60, primele locuri fiind ocupate de ţări precum Estonia, Norvegia și Suedia. Ungaria, Ucraina și Bulgaria se află sub România la acest capitol.

Raportul trage un semnal de alarmă general spunând că doar 1,1 miliarde de oameni, adică 15% din populaţia globală, trăiesc în societăţi în care puterea politică este distribuită „întrucâtva egal”, între sexe și între grupuri socioeconomice. Marginalizarea indivizilor din cauza statutului socioeconomic s-a agravat tot din anii 1970, astfel că acum afectează aproximativ 2 miliarde de oameni. „În ciuda dezvoltării graduale, incluziunea rămâne o iluzie”, avertizează raportul.

Cu toatea acestea, democraţiile liberale rămân „sistematic mai bune ca oricare alte regimuri politice” la asigurarea abilităţii cetăţenilor de a influenţa procesul politic – inclusiv femei, diverse grupuri sociale și oameni cu diverse statuturi socioeconomice, conchid autorii.