Peste 40 de școli britanice au interzis purtarea fustelor

321

Cel puţin 40 de instituţii de învăţământ din Anglia au interzis purtarea fustelor, într-o încercare de „neutralizare” a îmbrăcăminţii pentru a promova decenţa, a elimina stereotipurile de sex sau pentru a ajuta elevii transgender să se simtă incluși. Această statistică a fost publicată recent de The Sunday Times și preluată predominant de tabloide, însă informaţii disparate pe acest subiect, mai exact știri despre decizii individuale ale unor diferite școli britanice, se regăsesc în presa quality încă din anul 2007.

Liceul Philips, din Bury, și-a actualizat lista de uniformă și echipament pentru elevi, valabilă din septembrie anul acesta, excluzând fusta dintre articolele vestimentare pentru fete. Pe site-ul liceului, cu litere îngroșate și subliniate, administraţia a notat că „elevii care vin la școală cu uniforma incorectă vor fi trimiși acasă să se schimbe”. Decizia, relatează presa, a fost contestată de elevi, care au semnat chiar o petiţie împotriva măsurii. Pe lângă a deplânge faptul că pantalonii sunt mai scumpi decât fustele, semnatarii petiţiei au reclamat faptul că „problemele cu respectul de sine în rândul adolescenţilor cresc, iar faptul că nu putem să purtăm hainele în care ne simţim cel mai bine va dăuna sănătăţii noastre mintale şi rezultatelor noastre şcolare.” În plus, elevii petiţionari spun că „pantalonii nu au un aspect plăcut” și că fetele se simt „mai încrezătoare atunci când poartă o fustă”. Într-un apel mai vehement, elevii susţin că „este inadecvat pentru membrii staff-ului să ofere conotaţii sexuale şi să controleze corpurile copiilor pe care îi au în grijă. Nu există nimic ofensator în genunchiul unui copil. Dacă un profesor consideră că genunchiul unui copil este «prea sexual», atunci ar trebui să fie daţi afară imediat pentru un comportament nepotrivit”.

În anul 2007, tot în Bury, Liceul Woodhey decidea să înlocuiască fusta cu pantalonul în uniforma fetelor, ca urmare a faptului că regulile privind lungimea fustei nu erau în general respectate. Într-o scrisoare adresată părinţilor, administraţia liceului spunea că rezidenţii locali și unii părinţi s-au plâns că fustele scurte „crează o imagine nefavorabilă” elevilor și școlii. Luise Nandy, președinta consiliului de administraţie, spunea că, „și atunci când sunt purtate la lungimea corectă, fustele nu sunt o vestimentaţie potrivită pentru unele cursuri, precum teatru sau orice altă activitate care presupune așezarea pe podea”, pentru că purtarea lor „poate fi nedemnă sau jenantă pentru fete și stânjenitoare pentru angajaţii școlii sau pentru vizitatori”. Directorul școlii spunea atunci că, deși a întâmpinat unele opinii contrare, noua politică a școlii era mai degrabă susţinută decât criticată de părinţi. Odată cu fustele, administraţia a interzis și purtarea de cămăși albe și cravate de către fete.

Liceul Copleston, din Ipswich, a interzis purtarea fustei asociind-o cu alte elemente vestimentare pe o listă de „inacceptabile”, care cuprinde jeanșii skinny sau accesorii precum piercing-urile faciale sau cercei multipli. Nu mai puţin de opt școli din Ipswich interzic azi fustele, ceea ce înseamnă că majoritatea fetelor din localitate urmează cursurile unei școli care impune purtarea strictă a pantalonilor, nota tabloidul The Independent.

Pe temeiul promovării decenţei, școlile din Bradford, cu o proporţie ridicată de elevi musulmani, au decis să nu permită purtarea fustei, la fel cum au făcut și școli din Leeds și din Grimsby. Tot chestiunea decenţei a fost vizată și de Asociaţia Învăţătorilor (ATL) din Marea Britanie, care au deplâns faptul că fetele sunt tot mai des forţate de circumstanţe să poarte pantaloni scurţi pe sub fuste, pentru că mulţi băieţi care își aduc la școală smartphone-ul le ridică fustele și le fac poze. Dr. Mary Bousted, reprezentantă a asociaţiei, spune că hărţuirea sexuală este pe un trend de „normalizare” în școli din cauza acestui fapt.

În septembrie anul trecut, școala Priory, din Lewes, a decis înlăturarea fustei din uniforma școlară pe criterii de promovare a „egalităţii și decenţei”, așa cum a explicat directorul Tony Smith. Reprezentanţii școlii au spus că au interzis fusta pentru că își doresc ca uniforma să devină „neutră din punctul de vedere al sexului”. „Sperăm că aceasta va oferi o alternativă elegantă, confortabilă și accesibilă ca preţ la uniforma actuală.” Indiferent de sex, elevii vor purta modele identice de haine, singura excepţie fiind vara, când părinţii au cerut ca elevii să poată purta pantaloni scurţi, iar fetele fustă-pantalon scurtă. Decizia a stârnit reacţii diferite, de la reclamaţia că interzicerea fustei este primul pas înainte de interzicerea pronumelor care diferenţiază sexul până la îndemnul pasiv că elevii nu merg la școală pentru parada modei, ci pentru a învăţa.

Directorul Jamie Barry, de la o școală primară din Bristol, a făcut chiar un pas mai departe în modificarea uniformelor pentru a fi cât mai „neutre”, permiţându-le și băieţilor să se îmbrace în fustă, dacă doresc. The Guardian nota că, „deși nici măcar un singur băiat nu a ales să facă asta de când Barry a introdus noua politică, nu a contat: «Din punctul meu de vedere, totul a fost pentru a crea o cultură a acceptării.»”

În Anglia, circa 48% dintre femei și 36% dintre bărbaţi sunt în acord puternic cu ideea de a adopta uniforme neutre din punctul de vedere al sexului, permiţându-le fetelor și băieţilor să poarte pantaloni sau fuste, după cum doresc, arăta un sondaj YouGov de anul trecut. Politicile care le permit doar fetelor (nu și băieţilor) să poarte fustă sunt mai puţin populare. Doar 32% dintre femei și 33% dintre bărbaţi le susţin. Una din 20 de femei și 1 din 10 părbaţi s-au declarat în favoarea regulamentelor care forţează fetele să poarte fustă și pe băieţi să poarte pantaloni. În schimb, numai 8% dintre bărbaţi și 7% dintre femei sunt de acord cu eliminarea completă a fustelor și cu obligarea fetelor să poarte pantaloni.