România: Testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin și a celui mamar

400

Femeile din ţara noastră vor putea fi testate gratuit în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin și mamar, în următorii cinci ani, în cadrul Programului Naţional pentru Sănătatea Femeii, ce va fi finanţat din fonduri europene nerambursabile. Programul a fost iniţiat de către Ministerul Sănătăţii.

„Peste 800.000 de femei, cu vârste între 24 și 64 de ani, vor beneficia gratuit de servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin, precum și de triaj citologic, tratament și reevaluarea periodică, pe langă servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile, de exemplu costurile cu transportul”, a anunţat Tudor Ciuhodaru, deputat PSD și medic primar de medicină de urgenţă. Acesta a precizat că „peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de depistare precoce a cancerului de sân.”

Din valoarea de 68 de milioane de euro, a celor două programe de screening, „10,5 milioane de euro vor fi alocaţi susţinerii efective a programelor de prevenţie, diagnostic și tratament precoce pentru Iași și întreaga Moldovă, ca urmare a numărului mare de îmbolnăviri înregistrate în această zonă”, a adăugat dr. Tudor Ciuhodaru.

Totodată Ministerul Sănătăţii împreună cu Guvernul au semnat un acord cu Banca Mondială privind Planul de îmbunătăţire a programului Naţional de Oncologie derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În cadrul programului se are în vedere dezvoltarea primei reţele naţionale de radioterapie în spitalele publice. Peste 250 de milioane de euro vor fi investiţi, prin proiect, pentru echiparea a cinci centre din ţară, dar și pentru a se acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer.

În ţara noastră, cancerul de col uterin este pe locul al treilea, după cancerul mamar și cel colorectal, ca număr anual de decese. Peste 2.000 de românce mor anual în România din cauza cancerului de col uterin.

România se situează pe primul loc la nivelul Europei de Est, dar și la nivelul întregii Uniuni Europene ca incidenţă a acestei boli, numărul femeilor dignosticate fiind şi de zece ori mai mare decât în alte ţări. În Europa, din cele peste 60.000 de femei care sunt diagnosticate anual cu această boală, aproape 4.000 sunt românce. Rata deceselor provocate de cancerul de col uterin în rândul româncelor este de 2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrală și de Est și de șase ori mai mare decât media din statele membre ale UE, arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică.

În ceea ce privește cancerul de sân, acesta reprezintă principala cauză a decesului pentru femeile europene cu vârsta între 35 și 59 de ani. Datele la nivelul Uniunii Europene arată că peste 90.000 de femei mor anual din cauza cancerului la sân.

Din cele aproximativ 9.000 de românce care sunt diagnosticate anual cu cancer la sân, pentru 3.000 dintre ele boala este fatală. Însă statisticile ar putea fi influenţate pozitiv de o depistare timpurie a bolii. Majoritatea cazurilor de cancer la sân pot fi vindecate dacă sunt descoperite din timp. Însă lipsa educaţiei pentru sănătate și lipsa banilor le împiedică pe foarte multe femei să primească ajutorul de care ar avea nevoie.

În privinţa factorilor care pot cauza apariţia bolii, specialiștii acuză consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, dar și lipsa activităţii fizice. Și infecţiile cronice apărute în urma hepatitei de tip B și de tip C pot constitui factori de risc.

De cele mai multe ori, cancerul de col uterin este cauzat de infecţia cu Papilloma Virus (HPV). Cu toate acestea, aproape toţi adulţii activi sexual contactează cel puţin un tip de HPV de-a lungul vieţii, arată cercetările medicale.

Deși există peste 150 de tulpini descoperite ale virusului, majoritatea nu pun viaţa în pericol, responsabile de apariţia cancerului de col uterin fiind tulpinile 16 si 18.