Un medic rezident face ordine în Spitalul „Grigore Alexandrescu”

4453

De peste două luni, timpul de așteptare al pacienţilor de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti s-a redus considerabil la secţia de Ortopedie Pediatrică şi la secţia de Chirurgie, odată cu implementarea unui sistem informatic dezvoltat de Alexandru Herdea, unul dintre medicii rezidenţi ai spitalului.

„Cu ajutorul domnului doctor Herdea, care este un împătimit al calculatoarelor, am reuşit să punem la punct acest sistem informatic care ordonează şi reglementează circuitul pacientului în ambulatoriul integrat al spitalului, permiţând pacienţilor să aibă o experienţă cel puţin acceptabilă în cadrul serviciului nostru”, a declarat managerul unităţii sanitare, conferenţiarul Alexandru Ulici.

După ce, înainte de dezvoltarea sistemului, 75% din consultaţie era alocată scrisului de documente, şi nu actului medical în sine, acum medicii au posibilitatea de a scrie reţete, bilete de trimitere şi scrisori medicale direct din sistem, cu un simplu click, fără a mai fi nevoiţi să petreacă timp completând obişnuitele hârtii. Astfel, datorită rezultatelor pozitive, managerul spitalului a declarat că nu exculde extinderea noii soluţii informatice în toate secţiile spitalului.

Și alţi medici au apreciat rezultatele pozitive înregistrate. „E mult mai eficientă consultaţia, stai într-un confort psihic mai mare, fără gălăgie la uşă, fără oameni nervoşi şi poţi să te focusezi pe pacient, fără să îţi mai aloci timpul problemelor organizatorice: cine intră primul, cine e al doilea, că se vrea o scutire sau o reţetă. Totul merge automat. Sistemul deja a evoluat foarte mult faţă de cum era la început. Avantajul este că e făcut de rezidentul nostru şi că, în funcţie de ce vom avea nevoie, vom putea adapta sistemul pe viitor”, a declarat medicul primar Albert Stanciu, ortoped pediatru.

Sistemul informatic îi oferă medicului care îl vede primul pe pacient în circuit posibilitatea de a ști în orice moment unde anume se află copilul. Pacienţii își înscriu datele în sistem, după care traseul acestora este definit, iar numele le apare pe ecran cu un număr de ordine. Pacienţii sunt invitaţi în cabinet de un semnal sonor, atunci când le vine rândul la sala de pansamente, la gips sau la radiologie.

„Programul ne permite să avem o repartiţie a pacienţilor şi o intercalare a lor astfel încât să se respecte şi nevoile de control al accesului şi ordinii, dar şi cele legate de necesităţile medicale. Este un program bidirecţional care permite comunicarea între cabinete, astfel încât dacă se produce o eroare şi, de exemplu, un pacient se înscrie la alt cabinet decât ar avea nevoie foarte uşor medicii pot ajuta să se corecteze această eroare, îl trimitem acolo unde este nevoie. Aceasta se produce fără ca el să îşi piardă ordinea din momentul venirii”, a declarat medicul Cătălin Chiria Babei, şeful secţiei de Chirurgie.

În fiecare zi la secţia de Ortopedie Pediatrică a Spitalului „Grigore Alexandrescu” se prezintă între 180 şi 300 de pacienţi, iar „acest sistem a reuşit să facă o oarecare ordine în aşa fel încât fiecare din pacienţi să îşi aştepte rândul civilizat, să nu mai fie o nebunie la camera de gardă aşa cum era de obicei la noi”, a explicat doctorul Ioan Fodor, şeful secţiei de Ortopedie Pediatrică.