Esenţiale azi, 13 iulie

115

Platforma România 100: INS maschează creșterea preţurilor

O analiză a inflaţiei realizată de Comunitatea pentru Economie și Antreprenoriat, din cadrul Platformei România 100, arată că, „în încercarea de a masca dezastrul și de a induce în eroare opinia publică”, începând cu luna februarie a acestui an, Institutul Naţional de Statistică nu a mai publicat inflaţia anuală pe fiecare categorie de mărfuri.

Conform experţilor România 100, „INS a păstrat numai cifrele agregate raportate la anul precedent, aceasta fiind o cerinţă expresă a Eurostat. Cerem INS să revină la un comportament profesionist, pentru că instituţia este datoare să informeze corect populaţia și firmele”.

Marea Moschee din București nu se mai construiește

Cultul Musulman din România a abandonat ideea de a construi cea mai mare moschee dintr-o ţară creștină în Capitală din cauza lipsei de fonduri. Ţara noastră a cedat musulmanilor în anul 2015 un teren de 11.000 mp, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea unui centru impresionant, cu condiţia ca proiectul să demareze în trei ani. La data aceea muftiul Iusuf Murat a declarat că investiţia de 3 milioane de euro va fi suportată de Turcia. Acum, acesta a declarat că proiectul nu poate fi demarat, întrucât „depăşeşte foarte mult bugetul pe care şi-l permite cultul musulman”. Terenul va reveni statului român.

Noi reguli privind vânzarea medicamentelor fără reţetă medicală

Singurele farmacii care vor mai putea vinde online medicamente fără prescripţie medicală sunt cele autorizate special în sensul acesta prin ordin al ministrului sănătăţii și vizează farmaciile comunitare și drogheriile autorizate. Deși măsura a fost avizată din primăvara anului 2016, aceasta a fost promulgată abia acum de președinte.

Noua modificare urmează să fie aplicată după publicarea în Monitorul Oficial, iar nerespectarea ei se soldează cu o amendă cuprinsă între 50.000 lei și 100.000 lei, simultan cu închiderea unităţii.

Kim Jong-un îi mulţumește lui Donald Trump

Președintele Coreei de Nord, Kim Jong-un, i-a trimis pe data de 6 iulie o scrisoare omologului său american, Donald Trump, prin intermediul căreia i-a mulţumit pentru eforturile de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale și și-a exprimat încrederea în „roadele înţelegerii” dintre ei.

Donald Trump a postat, joi, pe Twitter conţinutul scrisorii, despre care a comentat că „este o scrisoare foarte frumoasă din partea preşedintelui din Coreea de Nord. Înregistrăm progrese majore!”.

Ministrul de interne italian a interzis debarcarea unui nou grup de imigranţi

Matteo Salvini a interzis debarcarea în Italia a unui alt grup de imigranţi salvaţi de pe mare şi aduşi joi într-un port italian, revocând o decizie a ministrului transporturilor, Danilo Toninelli şi provocând neînţelegeri în interiorul guvernului. Decizia a venit după ce, cu câteva ore înainte, Danilo Toninelli autorizase nava care transporta 67 de imigranţi să intre în portul Trampani, din vestul Siciliei.

Deși ministrul de interne și ministrul transporturilor fac parte din partide rivale, acestea au format o coaliţie pe 1 iunie, prin care și-au luat angajamentul de a înăspri legea privind migraţia.

Planul pentru Brexit a fost făcut public

Guvernul Theresa May a prezentat planul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care conţine prevederi în materie de imigraţie şi relaţii comerciale, suveranitate, precum şi achitarea unor restanţe de 44 de miliarde de euro.

„Marea Britanie va avea control deplin asupra propriilor frontiere post-Brexit şi nu va mai accepta migraţia masivă a forţei de lucru din Europa, ci doar imigranţi care au calificări înalte”, a declarat joi prim-ministrul Theresa May.

NATO susţine suveranitatea Republicii Moldova

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat, în cadrul summitului de la Bruxelles, că susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova şi i-a cerut Rusiei să retragă trupele din regiunea separatistă Transnistria. „Condamnăm puternic anexarea ilegală şi nelegitimă a regiunii Crimeea, pe care nu o recunoaştem şi nu o vom recunoaşte”, se arată în Declaraţia oficială a summitului NATO de la Bruxelles. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „ne îngrijorează această hipermilitarizare a Crimeei şi această îngrijorare am împărtăşit-o aliaţilor”.

Facebook a permis unei firme ruseşti să colecteze date, chiar şi după impunerea de restricţii

Mail.Ru Group, o companie de tehnologie rusească a căror directori au legături strânse cu Vladimir Putin, s-a numărat printre cele câteva zeci de firme cărora Facebook le-a oferit posibilitatea de a colecta informaţii ale utilizatorilor.

Facebook a recunoscut faptul că firma rusească Mail.Ru Group ar fi dezvoltat sute de aplicaţii pentru reţeaua de socializare, care aveau rolul de a colecta date ale utilizatorilor şi ale prietenilor lor, precum numele, sexul, locaţia, data de naştere sau paginile cărora le dăduseră like.

SUA interzice atingerea telefonului mobil la volan

Legea HB 673, sau Legea „hands free”, a intrat în vigoare de la 1 iulie în statul american Georgia și le interzice șoferilor să mai atingă telefoanele în timp ce se află la volan. Este interzis orice contact cu telefonul, inclusiv la staţionarea la semafor, iar singura excepţie este când mașina se află parcată legal. Scopul legii este reducerea accidentelor provocate din cauza neatenţiei la volan. În Statele Unite, în anul 2016, aproximativ 3.450 de decese au fost legate de neatenţia la volan a șoferilor.

Explozie soldată cu 12 morţi la o uzină chimică din China

Un număr de 19 persoane au murit și alte 12 au fost rănite în China în urma unei explozii la uzina chimică Yibin Hengda Technology, unul dintre cei mai mari producători de substanţe chimice din lume pentru industria alimentară și farmaceutică, au informat autorităţile locale. Nu se cunoaște încă ce a provocat explozia.

O altă explozie, din 2015, de la un depozit cu produse chimice din nordul portului Tianjin s-a soldat cu moartea a 165 de persoane, iar anul trecut, o deflagraţie la o uzină petrochimică din estul provinciei Shandong a ucis 8 oameni şi a rănit alţi 9.

Rusia pune baza unor noi structuri în zone militare la graniţa cu Polonia

Rusia şi-a consolidat, între lunile martie şi iunie, depozitele de muniţii din Kaliningrad, zonă situată între Polonia şi Lituania, arată imagini surprinse din satelit şi publicate cu puţin timp înainte de debutul summitului NATO de la Bruxelles.

Fotografiile, surprinse de compania Planet Labs, arată schimbări în jurul unei structuri asemănătoare unui buncăr ce se află la Baltiisk, în apropiere de graniţa cu Polonia. Potrivit analistului Matt Hall, din cadrul firmei 3GIMBALS, astfel de structuri sunt folosite adesea pentru a adăposti piese de artilerie.

Germania autorizează expatrierea liderului catalan Carles Puigdemont

Justiţia germană a autorizat joi predarea lui Carles Puigdemont în mâinele justiţiei spaniole, acesta fiind acuzat de deturnare de fonduri și de organizarea ilegală a referendumului pentru independenţa Cataluniei.