Catalanii votează în număr record, cu gândul la independenţă

81

Preşedintele regiunii Catalunia, Artur Mas, şi Partidul Convergenţă şi Uniune au câştigat alegerile regionale din Catalunia, ca urmare a promisiunii de a organiza un referendum ce va decide independenţa Cataluniei de Spania, în cel mult patru ani.

Înainte de alegeri, sondajele de opinie indicau că două treimi dintre alegători ar vota pentru partidul ce promite separarea de Spania. Aceasta a făcut ca prezenţa la urne să fie cea mai mare din 1988 încoace, peste 56% dintre catalanii cu drept de vot prezentându-se la urne, potrivit ultimelor exit-polluri, citate de Euronews.

Catalanii sunt nemulţumiţi de faptul că regiunea, care încă se bucură de o relativă prosperitate în comparaţie cu restul Spaniei lovită de criză, contribuie cu aproximativ 8% din Produsul Intern Brut (PIB) regional către bugetul de stat, însă nu beneficiază de sume la fel de mari de la guvernul central.

Cu toate acestea, organizarea unui referendum nu este aşa de simplă. Mai întâi, Mas trebuie să coopereze cu partidele mai mici pentru a păstra puterea şi a avea un număr cât mai mare de locuri în Parlament. Apoi, este posibil ca primul ministru Mariano Rajoy să folosească constituţia pentru a bloca organizarea unui referendum, întrucât guvernul spaniol interzice orice referendum regional care nu e aprobat de guvernul ţării.