Europenii loviţi de criză îşi fac propriile monede

16

Din cauza crizei financiare care adânceşte sărăcia în Europa, unii europeni nu doar că renunţă la euro, dar se întorc la troc.

Câteva comunităţi mai mari sau mai mici din Spania, Grecia şi Franţa au găsit soluţii pentru a „ocoli" aproape complet moneda unică despre care consideră că le face mai mult rău decât bine.

Aceştia au dezvoltat economii locale, paralele, care funcţionează pe baza a doi piloni – monede alternative şi troc, pentru a combate ratele ridicate ale şomajului, inflaţia, scăderile salariale şi, mai presus de toate, majorările de taxe. Avantajul cel mai mare: scutirea de taxe.

Primii care au avut ideea monedelor alternative de la izbucnirea crizei au fost grecii, loviţi cel mai dur de efectele recesiunii. În 2010, în oraşul-port Volos, cele mai multe tranzacţii se efectuau deja cu ajutorul unităţii alternative locale Tem pentru a face schimb de produse, bunuri şi servicii – menaj, gătit, reparaţii, predare, baby-sitting şi asistenţă tehnică. Acum Spania şi Franţa le-au luat-o pe urme. Tranzacţiile financiare se fac pe baza "albinelor", a "vecinilor" sau a vechii monede pesetas.

Sursa: USA Today