Încep negocierile în ceea ce priveşte programul nuclear al Iranului

75

Zilele acestea vor avea loc primele negocieri între marile puteri ale lumii şi Iran în ceea ce priveşte programul nuclear al acestei ţări, de când Hassan Rouhani a devenit preşedinte, în luna august.

Grupul P5+1, compus din Marea Britanie, China, Franţa, Rusia, SUA şi Germania se întâlneşte zilele acestea cu autorităţile iraniene pentru a încerca stabilirea unui acord în ceea ce priveşte programul nuclear al Iranului. Autorităţile iraniene, suspectate de faptul că ar fi interesate de fabricarea armelor nucleare, vor fi conduse în cadrul negocierilor de către ministrul Mohammad Javad Zarif şi deputatul său, Abbas Araqchi, care speră ca în scurt timp să se găsească o soluţie, notează BBC.

Acestea sunt primele negocieri de când Hassan Rouhani, considerat a fi moderat, este preşedinte. Rouhani a spus, la începutul mandatului său, că este deschis pentru dialog şi speră să se ajungă la o înţelegere. Însă Israelul, neîncrezător în declaraţiile preşedintelui şi nici în intenţiile Iranului de a folosi programul nuclear în scopuri de pace, insistă că orice concesie din partea ţărilor de vest ar fi o „greşeală istorică”.

Iranul negociază cu grupul P5+1 încă din anul 2006, deoarece acesta dorea să i se ridice sancţiunea impusă de ONU. Negociatorii grupului i-au cerut Iranului să reducă producţia de uraniu îmbogăţit, pentru ca, în felul acesta, să nu poată produce arme nucleare. De asemenea, i-au cerut ca din uraniul stocat să trimită o anumită cantitate în străinătate, însă Abbas Araqchi a declarat că nu va ieşi din ţară nici măcar un gram de uraniu.

Luni, 14 octombrie, Benjamin Netanyahu spunea că ridicarea sancţiunilor pe care le are Iranul, tocmai acum când încep să-şi facă efectul, ar fi o mare greşeală, însă 9 senatori americani au declarat că sunt dispuşi să suspende noile sancţiuni dacă Iranul va încetini programul său nuclear.