Noul prim-ministru al Spaniei: nu vă așteptaţi la miracole

223

La finalul unei campanii electorale construite pe fondul crizei economice, Partidul Popular a câștigat alegerile din Spania, acumulând 187 de locuri în Parlament, în timp ce adversarul său, Partidul Socialist Muncitoresc a obţinut numai 109 locuri. După şapte ani la guvernare, socialiştii s-au prăbuşit în sondajele de opinie...

La finalul unei campanii electorale construite pe fondul crizei economice, Partidul Popular (PP) a câștigat alegerile din Spania, acumulând 187 de locuri în Parlament, în timp ce adversarul său, Partidul Socialist Muncitoresc a obţinut numai 109 locuri.

După şapte ani la guvernare, socialiştii s-au prăbuşit în sondajele de opinie pe fondul nemulţumirii oamenilor faţă de modul în care cabinetul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a combătut criza şi faţă de introducerea unor măsuri dure de austeritate.

Deși noul premier, Mariano Rajoy, nu va fi învestit în funcţie decât pe 20 decembrie, presa a făcut deja presiuni pentru a obţine declaraţii privind modalităţile în care noul partid de guvernământ va scoate ţara din criză. Deși, până la momentul de faţă, noul premier nu a oferit informaţii foarte detaliate, el a spus că nu va putea „să facă miracole", informează Reuters.

„Vom înceta să mai fim partea problemei şi vom fi în schimb partea soluţiei. 46 de milioane de spanioli vor fi nevoiţi să ducă bătălia cu criza economică. Dar nu vom face miracole. Noi nu am promis aşa ceva", declara Rajoy ieri, în curtea sediului partidului, după difuzarea rezultatelor scrutinului parlamentar, informează BBC.

Analiştii avertizează însă că partidul trebuie să acţioneze rapid pentru a convinge pieţele că Spania este angajată în plata datoriei. Ţara este nevoită să adopte un pachet de măsuri de austeritate care va avea ca efect imediat înrăutăţirea situaţiei financiare a populaţiei și creșterea ușoară a ratei șomajului.

Rajoy a menţionat că printre măsurile pe care le va lua ca premier vor fi revigorarea pieţei muncii, impunerea unei reforme fiscale și schimbări majore în sectorul public. Premierul nu a menţionat și modalităţile concrete prin care vor fi atinse aceste obiective.

Mulţi dintre opozanţii săi îl văd pe Rajoy ca pe o „marionetă" politică, cu două perioade de evoluţie, notează Jurnalul Naţional. Cea cuprinsă între 2004 şi 2008, când criticii săi afirmă că era controlat de liderii de opinie ai dreptei radicale, iar după 2008, după ce a devenit preşedintele PP, a început să se simtă tot mai puternic, culminând cu „virajul" actual către şomeri.

Cu aproximativ 5 milioane de șomeri, Spania are o rată a somajului de 21,5%, cea mai ridicată rată naţională din ultimii 15 ani și cea mai ridicată rată internaţională actuală dintre cele 17 naţiuni ale zonei euro, informează France 24.

(Foto: Reuters)