Americanii nu au lideri creştini remarcabili

83

Un studiu Barna arată că americanii nu au un nici măcar un singur lider creştin care să fie recunoscut la nivel naţional. Întrebaţi care este cel mai influent lider creştin din SUA, azi, peste 40% dintre americani nu au reuşit să identifice nici măcar o persoană.

Numele cel mai des menţionat este cel al lui Billy Graham (19% dintre respondenţi au apreciat că el este unul dintre cei mai vizibili şi mai influenţi lideri creştini ai Americii). Lista continuă, în ordinea preferinţelor cu Papa Benedict al XVI-lea (9%), Barack Obama (8%), Joel Osteen (5%), Charles Stanley (2%) şi Joyce Meyer (2%).

Cu procente mult mai mici, lista celor pe care americanii îi consideră lideri religioşi include pastori, autori, politicieni şi diverse persoane publice. Franklin Graham (fiul lui Billy Hraham), George W. Bush, Oprah Winfrey, James Dobson şi Maya Angelou se regăsesc în listă.

Nici un evanghelic nu îi consideră lideri creştini pe Papa Benedict al XVI-lea, pe preşedintele Obama sau pe fostul preşedinte Bush. În genere, opţiunile segmentului evanghelic s-au îndreptat spre Billy Graham şi pe fiul său. Billy Graham este liderul creştin recunoscut în mare parte şi de membrii bisericilor protestante. În schimb, Papa Benedict al XVI-lea a fost liderul recunoscut în special de către credincioşii catolici.

Ateii, agnosticii sau persoanele care se declară nereligioase nu au reuşit să identifice nicio persoană pe care să o considere lider creştin important.

Charles Stanley, George W. Bush şi Oprah Winfrey au fost identificaţi drept lideri religioşi semnificativi în peisajul american de către membrii aparţinând altor religii decât creştinismul.

Realizatorii studiului au concluzionat că persoanele identificate ca lideri religioşi importanţi au avut o prezenţă bună în media, respectiv că aceia care doresc în viitor să fie lideri creştini cu influenţă trebuie să folosească din ce în ce mai mult toate mijloacele şi tehnologiile ce comunicare.

Studiul realizat de Barna Group a fost realizat în august 2011, la nivel naţional, respondenţii fiind în număr de 1.007. Persoanele care au participat la studiu nu au primit din partea cercetătorilor variante de alegere, ci i-au numit din proprie iniţiativă pe cei consideraţi lideri creştini importanţi.