Până unde i-a împins criza economică pe spanioli

275

Ministrul de Interne al Spaniei a ordonat arestarea mai multor membri ai Sindicatului Andaluz al Muncitorilor, care au furat coşuri întregi cu alimente din supermarketuri, pentru a le împărţi printre săraci.

Sute de sindicalişti şi agricultori au luat cu asalt mai multe supermarketuri din Arcos de la Frontera şi Ecija, în regiunea de sud a Andaluziei, părăsind magazinele cu zeci de cărucioare pline cu alimente, fără să plătească.

Unul dintre supermarketuri a donat 12 cărucioare pline cu alimente de bază, luate de sindicalişti pentru săraci, dar altele au deplâns plângere la poliţie.

Supermarketurile au partea lor de responsabilitate în criza economică, a declarat deputatul de stânga, Juan Manuel Sanchez Gordillo, care i-a încurajat pe sindicalişti la această acţiune şi chiar i-a ajutat. Deşi nu a luat parte la jafuri, Gordillo a spus că i-a ajutat pe sindicalişti, organizând un protest lângă unul din magazinele jefuite, pentru a distrage atenţia poliţiei.

„Cineva trebuie să facă ceva pentru familiile care nu au ce mânca", a spus Gordillo, dând asigurări că astfel de acţiuni vor continua.

Cu două săptămâni înainte de jafuri, sindicaliştii susţinuţi de Gordillo au ocupat o clădire a Ministerului de Interne din Spania, cerând ca guvernul să împartă pământ ţăranilor din Andaluzia care nu au mijloace de subzistenţă.Spaniolii suferă foarte mult din cauza crizei economice, dar „nu pot lua justiţia în mâinile proprii," a declarat ministrul de Interne. Opozanţii politici au calificat gestul drept „o barbaritate" care trebuie rezolvată pe cale penală, pe când purtătorul de cuvânt al partidului din care face parte Gordillo a declarat că, deşi nu este de acord cu aceste acţiuni, este totuşi „un mesaj demn de luat în seamă, o acţiune simbolică ce deschide calea către o dezbatere privind bogăţia şi sărăcia," citează GNA.