Fierul: elementul cheie pentru prevenirea cancerului de colon

107

Nivelul crescut de fier din alimentaţie, determinat de consumul de carne roşie (vită, oaie, porc) are o mare influenţă în tratarea cancerului colo-rectal.

Aceasta este cea mai recentă descoperire ştiinţifică a cercetătorilor britanici de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Scoţia. Aceştia au descoperit o legătură între nivelul de fier şi o genă defectă numită APC (Adenomatous polyposis coli) care, în mod normal, împiedică apariţia cancerului, pe care o au 8 din 10 bolnavi de cancer colo-rectal.

Însă, în prezenţa unui nivel de fier de peste 150 de micrograme, această genă creşte incidenţa apariţiei cancerului. Experimentele realizate în laborator, pe şoareci, a demonstrat că boala nu apare nici în prezenţa unui nivel scăzut de fier, nici atunci când fierul este în cantitate mai mare, dar gena nu este defectă.

Descoperirea conduce la descoperirea unor tratamente care să micşoreze nivelul de fier din organism la pacienţii bolnavi.