Atac violent șochează Suedia

1243

Se pare că atacurile rasiste sunt tot mai dese în Europa. Şi, dacă Germania părea să fie ţara-gazdă pentru cele mai multe dintre acestea, culminând cu înjunghierea unui candidat pro-refugiaţi la alegerile locale, acum acestea se înmulţesc și în Suedia, care a fost martora mai multor incendieri ale centrelor pregătite pentru primirea refugiaţilor.

Acum un alt atac a șocat Suedia, în special prin natura sa caracteristică mai degrabă atacurilor din Statele Unite. Un tânăr de 21 de ani înarmat cu o sabie și cu un cuţit a intrat într-o școală din sud-vestul ţării, unde a omorât un cadru didactic și un elev și a rănit alte două persoane, înainte de a fi împușcat fatal de către poliţie, scrie NYTimes. Atacul s-a petrecut în orașul industrial Trollhattan, la câteva zeci de kilometri de al doilea cel mai mare oraș din Suedia, Goteborg, într-un cartier populat cu foarte mulţi imigranţi. Prin urmare, și la școală erau prezenţi mulţi copii din familii de imigranţi. Și, deși încă nu se cunosc motivele atacului, se suspectează că tânărul ar fi fost un simpatizant al extremei drepte.

Atacul a șocat ţara unde crimele violente sunt foarte rare. „Suedia este în șoc”, a declarat și regele Carl Gustaf XVI. Premierul Stefan Lofven, care s-a deplasat la faţa locului, a declarat și el că „este o zi neagră pentru Suedia”. Mass-media suedeză relatează că suspectul purta o mască neagră opacă pe faţă și că unii dintre elevi au crezut că este o glumă de Halloween. Ba chiar atacatorul s-a pozat cu doi elevi, ţinând sabia în mână, înainte de a trece la fapte.

„Eram în sala de clasă cu toţi ceilalţi colegi când o colegă a primit un telefon de la sora ei, care o avertiza că a intrat un criminal în școală. Așa că ne-am grăbit să închidem ușa la clasă, dar profesorul era încă afară, pe coridor. Am vrut să îl avertizăm, așa că câţiva ne-am dus afară după el și atunci l-am văzut pe criminal, purta o mască și avea o sabie. Profesorul nostru a fost înjunghiat. Atacatorul a început să mă urmărească, dar m-am ascuns în altă clasă. Dacă nu aș fi fugit, m-ar fi omorât”, povestește unul dintre martorii atacului. Profesorul care a murit nu avea decât 20 de ani, iar elevul, 17.

Spre deosebire de SUA, unde atacurile armate în școli și universităţi au devenit, din păcate, ceva destul de comun, atacurile violente sunt foarte rare în Suedia, o ţară de altfel cunoscută pentru coeziunea sa socială și sistemul social generos. Din 2009 nu a mai avut loc niciun atac armat într-o școală care să se finalizeze cu victime multiple, notează NYTimes.

„Violenţa letală sau agravată în școlile din Suedia este ceva extrem de rar, școlile sunt locuri în care copiii noștri sunt în siguranţă. Este șocant și este ceva foarte, foarte rar să vezi violenţă letală între oameni care nu se cunosc sau împotriva copiilor”, a mai declarat un profesor. Făcând aluzie la legea de control a armelor din Suedia, a mai precizat că, „dacă atacatorul ar fi avut o armă automată, consecinţele ar fi fost mult mai grave”.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.