Proteste în Turcia: 700 de persoane reţinute

21

Trei zile de confruntări masive în Turcia au dus la zeci de răniţi și peste 700 de persoane reţinute, dintre care majoritatea au fost eliberate. Aceasta a fost prima înfrângere publică a premierului Recep Tayyip Erdogan, care se credea „atotputernic", notează presa turcă.

Manifestaţiile au început cu nemulţumirea faţă de planul de reamenajare a Parcului Gezi, din celebra Piaţă Taksim, din Istanbul, reamenajare care presupunea și reducerea spaţiilor verzi. Protestele au izbucnit local, din cauza ecologiștilor, dar s-au extins rapid în 67 din cele 81 de provincii ale ţării. Sâmbătă și duminică, sute de persoane s-au solidarizat cu manifestanţii din Istanbul, prin demonstraţii în Ankara, îndreptate împotriva premierului Erdogan, ales în urmă cu 10 ani.

„Parcul a fost doar o scânteie. Guvernul Erdogan este văzut ca unul autoritarian. Are un ego foarte mare, are sindromul Napoleon. Se consideră un sultan, când e doar un premier," a declarat unul dintre protestatari pentru CNN, în timp ce alţii scandau pentru demisia lui. Premierul este acuzat şi că doreşte islamizarea societăţii turce, mai ales după recenta introducere a unei legi de restricţionare a consumului de alcool. Până la urmă, el s-a văzut nevoit să ordone retragerea poliţiei din piaţa Taksim, motiv de sărbătoare pentru manifestanţii de la Istanbul.