Recep Erdogan: Al treilea război mondial ar putea fi un conflict religios între „cruciaţi și Semilună”

415

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut aluzie la un război religios în critica sa vehementă faţă de decizia Austriei de a închide moschei, în cadrul unui efort de combatere a „islamului politic”.

Președintele turc a avertizat asupra unui conflict între „cruciaţi și Semilună”, criticând în cuvinte foarte dure decizia cancelarului austriac, Sebastian Kurz, de a închide șapte moschei și posibil de a expulza zeci de imami finanţaţi de Turcia, cu scopul declarat de a lupta contra „islamului politic”

„Aceste măsuri luate de prim-ministrul austriac sunt, mă tem, pe cale să împingă lumea către un război între cruciaţi şi Semilună”, a declarat Erdogan într-un discurs susţinut la Istanbul.

„Ei spun că vor să alunge din Austria oamenii noştri religioşi. Credeţi că noi nu vom reacţiona dacă veţi face un astfel de lucru? Asta înseamnă că vom face ceva”, a declarat președintele turc, fără a detalia la ce fel de acţiuni se referă.

Vinerea trecută, purtătorul de cuvânt al președinţiei turce catalogase măsura cancelarului austric drept vag populistă, islamofobă, rasistă şi discriminatorie” faţă de cele 360.000 de persoane de origine turcă având rezidenţa în Austria. Între acestea, 117.000 au cetăţenie turcă.

Declaraţia președintelui turc vine în contextul în care ţara sa se pregătește pentru alegeri anticipate, în 24 iunie. Guvernul austriac a interzis organizarea de mitinguri în Austria prilejuite de dublul scrutin: prezidenţial și legislativ.

Alegerile anticipate au fost convocate de președintele turc cu mai mult de un an înainte de terminarea mandatului său. Erdogan declarase că se va da la o parte dacă populaţia va spune că este „suficient”. La doar câteva zile de la acel anunţ, peste un milion de turci au folosit hashtag-ul #tamam („suficient”, în limba turcă) pe reţelele de socializare.

La începutul lunii mai, principalul partid de opoziţie turc, Partidul Popular Republican, a anunţat candidatul care va concura la alegeri cu actualul președinte. Muharrem Ince este un secular declarat, critic avid al politicilor lui Recep Erdogan, care a deţinut poziţia de parlamentar din anul 2002. Sondajele arată însă că Erdogan are cele mai mare şanse de a câştiga alegerile prezidenţiale.

Tot în mai, Recep Tayyip Erdogan declara într-un interviu pentru Bloomberg TV că, după ce votul de luna viitoare va transforma Turcia într-o republică prezidenţială, intenţionează să își majoreze controlul asupra economiei şi asupra politicii monetare. Declaraţiile lui Erdogan au provocat o cădere a lirei la cel mai scăzut nivel din istorie în raport cu dolarul, 4,43 lire pentru un dolar, moneda turcească înregistrând astfel o depreciere de 14% de la începutul anului.