Baobabii milenari mor într-un ritm accelerat, din cauze misterioase

261

Nu mai puţin de 9 din cei mai bătrâni 13 arbori de baobab africani și 5 din primele 6 cele mai mari specimene au murit în ultimii 12 ani și nu se știe sigur de ce, a raportat un studiu internaţional la care a contribuit și o echipă de cercetători români.

După mii de ani de existenţă, specia de arbore considerată simbolul savanei africane moare din cauze misterioase. Oamenii de știinţă bănuiesc că degradarea ireversibilă a acestor arbori ar putea fi legată de schimbările climatice, însă nu au și dovezi directe ale acestei suspiciuni. Autorii studiului, cercetători de la universităţi din Africa de Sud, România și Statele Unite, au calificat pierderea arborilor drept „un eveniment de o amploare fără precedent”.

„Suspectăm că decesul baobabilor monumentali ar putea fi asociat, cel puţin în parte, cu modificările semnificative ale condiţiilor climaterice care afectează sudul Africii în mod special”, a declarat dr. Adrian Pătruţ, de la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj, coordonatorul cercetării publicate în jurnalul Nature Plants. „Este nevoie de mai multe cercetări pentru a sprijini sau a dărâma această supoziţie”, a precizat totuși cercetătorul.

Problema a fost descoperită aproape din întâmplare, scrie HotNews. Încă din anul 2005, Adrian Pătruţ și colegii lui au studiat 60 dintre cei mai bătrâni baobabi din Africa pentru a le afla secretul longevităţii, investigându-le structura și datându-i cu carbon. „Este șocant și spectaculos să asiști în cursul vieţii tale la dispariţia atâtor arbori milenari”, mărturisea Adrian Pătruţ. „În cursul celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, marii baobabi din Africa australă au început să moară, dar de 10-15 ani dispariţia lor s-a intensificat din cauza temperaturilor foarte ridicate și a secetei”, a declarat cercetătorul.

Arborii care au murit sau sunt pe moarte au între 1.000 și 2.500 de ani și se găsesc în Zimbabwe, Namibia, Africa de Sud, Botswana și Zambia. Printre victime se numără Panke, din Zimbabwe, cel mai vechi baobab, 2.450 de ani, arborele Platland, din Africa de Sud, unul dintre cei mai mari din lume, cu un trunchi de peste 10 metri în diametru, și celebrul baobab Chapman, din Botswana, pe care Livingstone și-a gravat iniţialele, clasat monument naţional.