Turcia dezvoltă turismul religios creștin

326

Turcia face pași importanţi în promovarea locurilor de importanţă religioasă și culturală pentru creștinism.

Turcia încearcă să se prezinte ca un loc de întâlnire și arbitru al civilizaţiilor, scrie The New York Times. Publicaţia face o trecere în revistă perspectivelor noi oferite de administraţia de la Ankara faţă de tezaurul religios al Turciei. „Am recunoscut că avem o zonă de interes pentru turism și o bogăţie culturală deosebită", spune ministrul culturii, Ertugrul Gunay. Oficialul recunoaște că „până acum conceptul nostru de turism religios a fost limitat" la locaţii musulmane, dar „Anatolia este și vatra unor istorii de mare importanţă și pentru creștinism sau iudaism."

În Turcia se află toate cele 7 biserici către care a scris Apostolul Ioan cartea biblică Apocalipsa. Un tur al lor „te face să vezi Biblia în 3D și color", spune Dan Fennell, un ghid creștin care organizează trasee în Turcia, deși are sediul la Jakarta, în Indonezia. Pe locul vechii Laodicea, arheologii au descoperit o biserică din secolul patru. „Este una dintre cele mai vechi biserici din lume care a supravieţuit în forma originală", spune arheologul Celal Simsek, convins că este în topul primelor 10 descoperiri arheologice ale secolului. Și orașul nordic Iznik, care se mândrea cu dalele produse în timpul Imperiului Otoman, acum își evocă istoria din timpul conciliilor ecumenice de la Niceea. Autorităţile încearcă să facă din Iznik ceea ce este Cordoba, și un loc istoric pentru musulmani și creștini, dorind să creeze un „pod al civilizaţiilor" și un schimb intercultural.

O schimbare importantă este afirmaţia ministrului, conform căreia guvernul va permite servicii anuale religioase în mai multe biserici – locaţii istorice. Catalogate prin legea actuală ca muzee, acestea nu pot fi folosite ca locaţii de închinare. O astfel de biserică este Sf. Nicolae din Demre, vizitată de 400.000 de turiști anual. Prima dovadă vie a schimbării perspectivei administraţiei s-a văzut în vara anului trecut când, pentru prima oară în 90 de ani, s-a putut ţine o slujbă religioasă în mănăstirea Sumela, susţinută chiar de patriarhul ecumenic Bartolomeu I.Pentru anul următor, ministerul ţintește un număr de 3 milioane de vizitatori interesaţi de turismul religios faţă de doar 1,3 milioane anul trecut.