Turcia: Fost șef militar primește închisoare pe viaţă

28

Unul dintre cei mai importanţi foști lideri ai armatei turce a fost condamnat la închisoare pe viaţă, acuzat pentru că a încercat, împreună cu alţi acuzaţi, să dea o lovitură de stat.

Împreună cu Ilker Basbug au mai fost condamnaţi și alţi foști lideri de top ai armatei, jurnaliști, academicieni și politicieni. Cazul scoate la suprafaţă o ruptură care există în Turcia, între seculariștii din opoziţie și guvernul orientat spre islamism al premierului Erdogan, mulţi apreciind situaţia mai degrabă ca o luare de ostatici, conform CNN.

Procurorii au acuzat sute de suspecţi că ar face parte dintr-o organizaţie ultranaţionalistă care vrea să dărâme guvernul și că în acest scop ar fi creat sute de site-uri web pentru a face propagandă.

Cazul Ergenekon a început în 2007, după ce a fost descoperit un depozit de grenade și materiale pentru confecţionarea bombelor, în Istanbul. Suporterii procesului spun că armata, care domina odată ţara, are o istorie de răsturnare a cel puţin patru guverne în ultima jumătate de secol, iar oponenţii guvernului spun că dovezile au fost fabricate de un guvern care încearcă cu orice preţ să discrediteze opoziţia seculară și militară.