În China mamele fac comerţ cu lapte matern

23

O căutare pe 58.com, un site de shopping online din China, arată că multe proaspete mămici, din Shanghai și până în Guangzhou, au aderat la un comerţ din ce în ce mai prolific, în care se vinde și se cumpără lapte matern.

„Nu vreau să îmi irosesc laptele. Am auzit că altele îl vând pe internet așa că mi-am creat o pagină web și mi-am început afacerea", povestește pentru CNN o mamă din provincia Liaoning.

Conform spuselor ei, preţul pe piaţă este în jur de 815 dolari pentru proviziile necesare pentru o lună de zile. În comparaţie, costul pe o lună de zile cu formulă de lapte praf se ridică la aproximativ 325 de dolari. Dar după un scandal din 2008 privind conţinutul laptelui praf, multe mame care nu puteau să alăpteze au început să cumpere formula din alte părţi, precum Hong Kong, iar acum preferă să cumpere lapte matern de la alte mame, chiar dacă este mult mai scump.

Comerţul a prins aripi după ce unul dintre cei mai mari producători de lapte praf pentru bebeluși care exportă în China, compania Fonterra, a anunţat recent că s-a găsit o bacterie care provoacă botulism într-unul dintre ingredientele folosite în formula de lapte praf, cât și la băuturile sport.

Dar deși mamele apelează la această soluţie pentru că o consideră mai sigură, de fapt este o soluţie destul de riscantă. Condiţiile de păstrare trebuie să fie foarte bine puse la punct, dar mai mult decât atât, bebelușii care primesc lapte uman din surse neverificate pot fi expuși la tot felul de efecte, de la infecţia cu virusul HIV, la medicamente și droguri ilegale, consumate de femeile respective.