„Știu că, poate chiar mâine, nu vom mai avea telefoane, conexiune la internet și vom rămâne singuri. Poate că poliţiștii ne vor omorî, unul câte unul, când va cădea întunericul. Acesta este motivul pentru care vă cer acum să ne ajutaţi”, spune o domnișoară ucraineancă, într-o înregistrare care are aproape 5 milioane de vizualizări pe Youtube.

Ieri dimineaţă, dinspre Ucraina veneau vești bune legate de o întâlnire care a avut loc miercuri seară între președinte și liderii opoziţiei, pentru ajungerea la un armistiţiu, după ce 26 de persoane își pierduseră viaţa în lupta de stradă. Prea târziu însă. Astăzi, presa scrie despre o ţară în prag de război civil unde, doar în ziua de joi, 100 de persoane au murit, alte 500 fiind rănite și mai mult de 65 de poliţiști au fost luaţi ostatici.

Numeroase videoclipuri circulă pe internet, în care scenele par de-a dreptul desprinse dintr-o zonă de război, după ce forţele de ordine au primit permisiunea să folosească arme de foc împotriva protestatarilor. Oamenii au fost avertizaţi să nu iasă din case.

În unul dintre aceste videoclipuri apare o domnișoară, care explică în limba engleză de ce s-a ajuns în această situaţie și mai ales ce putem face noi toţi pentru a ajuta. „Vreau să știţi motivul pentru care mii de oameni, din întreaga ţară, sunt pe străzi. Există un singur motiv: vrem să fim liberi de dictatură, vrem să fim liberi de politicieni care lucrează doar pentru ei. Sunt gata să împuște, să bată, să rănească oamenii pentru a-și salva banii, casele, puterea. Noi suntem oameni civilizaţi, dar guvernul nostru este unul de barbari. Vrem ca tribunalele noastre să nu mai fie corupte, vrem să fim liberi”, mărturisește ea.

„Știu că, poate chiar mâine, nu vom mai avea telefoane, conexiune la internet și vom rămâne singuri. Poate că poliţiștii ne vor omorî, unul câte unul, când va cădea întunericul. Acesta este motivul pentru care vă cer acum să ne ajutaţi. Avem libertatea în sufletele și în minţile noastre, acum vă cer să construiţi libertatea și în ţara noastră. Ne puteţi ajuta povestind despre acest video, împărtășindu-l cu prietenii voștri. Vă rog, împărtășiţi-l!” încheie tânăra.

Se pare că înregistrarea a fost realizată de un producător de documentare din America, aflat în Ucraina pentru a face un documentar despre ţările care luptă pentru democraţie. Tânăra a preferat să rămână anonimă.

Ce se întâmplă pe străzi

Conform autorităţilor, poliţia s-ar concentra doar pe elementele extremiste din tabăra protestarilor, care au renunţat de mult la ideea unei manifestaţii pașnice, dar mai multe persoane au declarat că se trage la întâmplare de pe acoperișurile clădirilor și că se utilizează și muniţie de război. Echipa de jurnalişti de la postul de televiziune Russia Today a fost ţinta unor focuri de armă trase de un lunetist asupra camerei de hotel în care aceştia transmiteau în direct manifestaţiile de la Kiev. Jurnaliştii nu au fost răniţi, însă un glonţ a spart fereastra camerei în care se aflau, scrie Mediafax.

O tânără de 21 de ani din Ucraina și-a anunţat ieri moartea pe Twitter. Probabil de teamă că nu va fi găsită și familia nu va ști ce s-a întâmplat cu ea, Olesya Zhukovskaya a mai apucat să lase un mesaj dintr-un singur cuvânt: „Mor”. Se pare că tânăra lucra ca voluntar medical și era în Piaţa Independenţei pentru a ajuta victimele, când a fost împușcată. Încă nu s-a confirmat dacă aceasta a murit sau este susţinută în viaţă de aparate.

Tot pe Maidan, așa cum este numită Piaţa Independenţei, treisprezece cadavre neidentificate zăceau ieri într-o staţie de troleibuz. O fotografie cu acestea circulă pe internet și informaţia a fost confirmată la momentul respectiv de site-ul agenţiei Interfax-Ukraine.

Ieri, Ministerul Sănătăţii confirmase într-o declaraţie de presă că 75 de persoane au murit și alte 76 sunt spitalizate în stare gravă. Însă, conform șefului serviciului medical al protestatarilor, bilanţul număra joi cel puţin 100 de morţi și 500 de răniţi.

Ce făceau politicienii în acest timp

Joi seara, miniștri din Franţa, Germania și Polonia se aflau în pline negocieri cu administraţia prezidenţială și cu liderii opoziţiei pentru a conveni asupra unui plan pentru depăşirea crizei și încetarea violenţelor.

Ultimele informaţii au fost date de premierul Poloniei, care anunţase că președintele Ianukovici ar accepta organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în cursul anului 2014, precum şi formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile. Liderii opoziţiei ucrainene susţin că, deocamdată, nu s-a ajuns la un acord cu regimul Viktor Ianukovici, în pofida anunţului privind alegerile anticipate.

Unul dintre aceștia, Vitali Kliciko, transmisese mai devreme un mesaj video în care îi solicita președintelui să convoace alegeri anticipate, acesta fiind singurul mod de a pune capăt violenţei acum și le solicita oamenilor să-şi unească forţele pentru a-şi apăra viaţa, sănătatea şi proprietatea. Această îndemnare pare să indice că, în ciuda zilei de ieri și a celor 100 de persoane decedate, ucrainenii nu vor ceda până când Ianukovici nu se va retrage.

În același timp, la Bruxelles s-a organizat o ședinţă de urgenţă a miniștrilor de externe din Uniune, în care s-a convenit interzicerea acordării vizelor oficialilor implicaţi în moartea civililor și s-au suspendat licenţele de export pentru orice material care ar putea fi folosit pentru represiunea cetăţenilor, scrie Al Jazeera.

Pe de altă parte, și Moscova a susţinut în același timp dialogul deschis cu autorităţile ucrainene şi opoziţia, ministrul rus de externe acuzând „forţele extremiste și radicale, care încearcă să declanşeze un război civil”. Mai mult decât atât, Rusia a interzis la Jocurile Olimpice de la Soci purtarea bandanelor negre, în semn de doliu faţă de cei care și-au pierdut viaţa, conform spuselor atletei Bogdana Matsotska, motiv pentru care 45 de sportivi au hotărât să se întoarcă în Ucraina. Comitetul Jocurilor Olimpice de la Soci a negat că ar fi luat o asemenea măsură, scrie Guardian.