Prea târziu pentru armistiţiu în Ucraina?

15

Președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, s-ar pregăti pentru a încheia un armistiţiu cu liderii opoziţiei, după ce numărul deceselor survenite în cadrul protestelor din această săptămână a ajuns la 28.

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici s-ar pregăti pentru a încheia un armistiţiu cu liderii opoziţiei, după ce numărul deceselor survenite în cadrul protestelor din această săptămână a ajuns la 28.

Anunţul a fost făcut în seara zilei de miercuri, după ce președintele s-a întâlnit cu membrii unei celule de criză, din care fac parte trei lideri ai opoziţiei, purtătorul de cuvânt al parlamentului și oficiali de top ai administraţiei prezidenţiale.

Într-o declaraţie de presă ulterioară, Ianukovici a spus că negocierile vor pune capăt violenţelor din ultimele două zile, însă nu a dat niciun fel de detalii despre ce presupune armistiţiul sau când ar putea fi implementat, scrie BBC.

Unul dintre liderii opoziţiei a confirmat întâlnirea, spunând că poliţia nu va mai încerca să intervină la locul unde se întâlnesc protestatarii, în centrul Kievului. Russia Today scrie în schimb că violenţele s-au reluat joi dimineaţă, în pofida anunţului unui armistiţiu. Protestatarii au determinat forţele de securitate să se retragă din Piaţa Independenţei, în timp ce poliţia susţine că 20 dintre agenţii săi au fost răniţi.

„A fost declarată evacuare de urgenţă", le-a spus parlamentarul Volodimir Litvin jurnaliştilor, în timp ce părăsea clădirea, joi dimineaţa, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

Opinii din ţară

Ucrainenii sunt divizaţi în ceea ce privește protestele, iar ostilitatea dintre Ianukovici și opoziţie pare prea intensă pentru ca un armistiţiu să fie posibil. Ianukovici are sprijin în partea de sud-est a ţării, unde sunt și vorbitorii de limbă rusă, pe când protestele sunt organizate în partea de vest a ţării, în vecinătatea ţărilor europene.

Divergenţele regionale sunt și ele din ce în ce mai intense, notează NPR, guvernatorii regiunilor la graniţă cu Rusia denunţând protestele și cerând înăbușirea lor, pe când orașele din vest declară o autonomie virtuală faţă de guvernul central. Liderii opoziţiei înrăutăţesc lucrurile, incluzând în mișcare militanţi extremiști, care nu pot fi de acord cu un compromis politic și nu s-ar da în spate de la nimic pentru a-l vedea pe Ianukovici dispărut de la putere.

Opinii din afară

Atât Casa Albă, cât și Uniunea Europeană l-au criticat intens pe Ianukovici miercuri, blamându-l pentru violenţele în care atâtea persoane și-au pierdut viaţa.

Președintele Barack Obama a avertizat că „vor exista consecinţe" pentru orice „întrece linia în Ucraina", inclusiv o intervenţie militară, dacă situaţia nu se poate rezolva altfel. Cu toate astea și-a exprimat speranţa ca „armistiţiul să ţină". Între timp, Statele Unite au interzis vizele pentru 20 de membri ai guvernului ucrainean despre care se crede că ar fi implicaţi în violenţele împotriva protestatarilor.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și-a exprimat „șocul și exasperarea" în faţa violenţelor și folosirii forţei inutile, pentru care este de vină conducerea politică. El a declarat că se așteaptă ca Uniunea Europeană să cadă de acord asupra unor represalii împotriva celor responsabili. Armistiţiul anunţat de Ianukovici vine în contextul în care joi seara trebuie să ajungă în Kiev miniștrii de externe ai Franţei, Germaniei și Poloniei, înaintea unui întâlniri de la Bruxelles unde se vor stabili sancţiunile potrivite.

Rusia a caracterizat însă violenţele ca o „tentativă de lovitură de stat" pusă la cale de extremiștii din opoziţie. Ministrul rus de externe le-a cerut ţărilor din Vest să își folosească influenţa pe care o au asupra opoziţiei pentru a o forţa să negocieze cu guvernul.

Rusia și Ucraina împărtășesc legături istorice și culturale, dar sunt mai degrabă motivele economice cele care sunt în spatele influenţei Rusiei asupra ţării. Rusia vrea ca Ucraina să i se alăture unei uniuni vamale conduse de Rusia, din care ar face parte și alte ţări din fosta URSS.

După ce Ianukovici a refuzat să încheie o înţelegere cu UE, după ani de zile de negocieri, Putin s-a oferit să ajute ţara să își pună economia pe picioare, cumpărând obligaţiuni din Ucraina, în valoare de 13 miliarde de dolari. Moscova a făcut o achiziţie de obligaţiuni de stat de 3 miliarde, după care a sistat o plată ulterioară pe perioada violenţelor, iar această săptămână va relua plata, scrie The Guardian.