14.000 de refugiaţi din Coasta de Fildeș

55

Peste 14.000 de persoane s-au refugiat din Coasta de Fildeș în Liberia, în urma violenţelor și a haosului politic, susţine un raport ONU.

În ciuda eforturilor organizaţiilor umanitare implicate în criza din Coasta de Fildeș, resursele de hrană sunt aproape epuizate. De asemenea, spaţiul de găzduire temporară a refugiaţilor este depășit. Se așteaptă ca numărul refugiaţilor să ajungă la 30.000 de persoane.

Situaţia tensionată din Coasta de Fildeș are caracteristicile unui război civil. Alegerile prezidenţiale din 28 noiembrie l-au dat drept câștigător pe Alassane Ouattara. Puterile occidentale între care și SUA și ONU l-au recunoscut pe acesta ca președinte. Totuși Laurent Gbagbo, fostul președinte, s-a autoproclamat câștigător.

Au izbucnit o serie de conflicte interne care au dus la refugierea susţinătorilor lui Ouattara. Președintele în funcţie a cerut ONU să-și retragă cei 10.000 de militari, însă organizaţia internaţională nu s-a conformat. Dacă se va înregistra o escaladare a crizei, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest a susţinut că cei 15 membri ai săi nu vor ezita să folosească „forţa legitimă" în cazul în care acest lucru va fi necesar.

Actualizare (luni, 27. dec): Opoziţia a chemat la grevă generală la nivel naţional, începând de luni, pe termen nelimitat, până când președintele va renunţa la putere.