70.000 de ucraineni au luat iar cu asalt Euromaidanul

27

Opoziţia ucraineană, care a obţinut până acum demisia cabinetului Mikola Azarov şi doreşte îndepărtarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici pentru a reuşi aderarea la Uniunea Europeană, şi-a rechemat ieri în stradă susţinătorii. 70.000 de persoane au umplut Maidanul de la Kiev, în cea de-a 80 zi de criză politică.

Mulţimea prezentă a fost înflăcărată de intervenţia telefonică a militantul torturat Dmitro Bulatov, care s-a adresat direct prin telefon mulţimii, vocea sa auzindu-se la difuzoarele din Maidan. Au mai luat cuvântul şi doi opozanţi care au fost şi ei victime ale agresiunilor, între care jurnalista Tetiana Ciornovol.

Totul a început în luna noiembrie 2013, când preşedintele Ianukovici a refuzat semnarea unui acord cu UE, dar a semnat în favoarea unui ajutor din partea Rusiei, de la care urmează să primească un ajutor de 15 miliarde de dolari şi un preţ mai mic la gazele furnizate de ruşi.

Pe de o parte, opoziţia, care a devenit tot mai vocală pe măsură ce criza s-a prelungit, cere acum o reformă constituţională pentru a reveni instantaneu la Legea fundamentală din 2004, altfel spus pentru reducerea atribuţiilor prezidenţiale în favoarea parlamentului şi guvernului, arată BBC.

Pe de altă parte, preşedintele Ianukovici este deschis dialogului şi compromisului de a face o reformă constituţională, dar elaborarea unui nou text al Constituţiei ar dura mai multe luni.