80 de ani de închisoare pentru 200.000 de oameni ucişi

118

Fostul dictator guatemalez, Efraín Ríos Montt, acuzat de moartea a 200.000 de persoane şi de dispariţia a 45.000, a fost condamnat la 80 de ani de închisoare.

Este pentru prima dată în istorie când un fost şef de stat este declarat vinovat de genocid în propria sa ţară. Efraín Ríos Montt a fost condamnat la 80 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, în timpul conflictului de 36 de ani. Majoritatea victimelor făceau parte din grupurile de indigeni, care reprezentau aproximativ jumătate din populaţie, notează The Guardian.

Această sentinţă a fost foarte bine primită de către grupurile pentru apărarea drepturilor omului şi alte organizaţii, care o consideră un pas important în vindecarea rănilor psihologice a poporului guatemalez.

Însă alţii consideră intrarea dictatorului în închisoare la vârsta de 86 de ani o măsură insuficientă, deoarece el nu va trece, în închisoare, prin durerile şi chinurile prin care au trecut victimele sale. Elena de Paz Santiago, una dintre persoanele care susţine acest lucru, avea 12 ani, când împreună cu mama sa a trebuit să fugă şi să se ascundă în munţi, unde timp de mai multe luni au supravieţuit mâncând rădăcini şi tot felul de plante. După câteva luni au fost prinse şi duse într-o unitate militară, unde făceau curăţenie şi găteau pentru soldaţi. Au fost atacate de soldaţi și violate, iar mama ei a murit în timpul acestui abuz. Elena de Paz Santiago spune acum că își dorește ca Efraín Ríos Montt să îndure aceleaşi lucruri pe care le-au suferit ele şi alte victime.

Lupta legală între susţinătorii dictatorului şi victimele acestuia continuă, pentru că e de aşteaptat ca primii, care în mod evident, nu sunt de acord cu măsura, să atace sentinţa.