Alegerile din America – Obama pierde în faţa republicanilor

25

Republicanii au câștigat majoritatea în Camera reprezentanţilor din cadrul Congresului american. Urmează o perioadă de negocieri dure cu administraţia democrată a lui Obama. Pe agenda republicanilor sunt în special revizuirea cheltuielilor și a reformei sănătăţii.

În urma alegerilor de la începutul săptămânii acesteia, democraţii și președintele american au cunoscut prima înfrângere de la succesul alegerii lui Obama la Casa Albă. Deși democraţii deţin încă majoritatea în Senat, republicanii au preluat majoritatea în Camera reprezentanţilor.

Republicanul John Boehner va fi speakerul și liderul Camerei reprezentanţilor. În mod oficial el devine al treilea om în stat după președinte și vicepreședinte. Boehner a declarat deja că e hotărât să întoarcă reforma sănătăţii promovată de Obama, pe care a denunţat-o ca fiind o „monstruozitate". Alături de reforma sănătăţii, pe agenda republicanilor sunt și alte măsuri luate de Obama, cum ar fi reducerile de cheltuieli, stimularea economiei. Camera are putere exclusivă în iniţierea proiectelor de legi bugetare.

Președintele american a recunoscut înfrângerea partidului său susţinând că votanţii americani sunt frustraţi de ritmul revenirii economiei. „De-a lungul celor doi ani am făcut progrese, dar e clar că foarte mulţi oameni nu au simţit încă progresul și ne-au spus asta foarte clar ieri. Ca președinte îmi asum răspunderea pentru asta", a declarat Barack Obama.

Observaţia sa este confirmată de aproape 75% dintre americani care cred că lucrurile merg prost în ţara lor, conform unui recent sondaj de opinie publicat luni de CNN/Opinion Research Corp. Deși reforma sănătăţii pare a fi tema centrală a disputei politice, la nivelul cetăţenilor criza majoră e dată de starea economiei. Astfel, între problemele majore ale Americii populaţia a identificat economia (62%), sănătatea (19%), imigraţia (8%) sau războiul în Afganistan (7%).

Obama i-a sunat și felicitat personal pe John Boehner și Mitch McConnell, liderii grupurilor republicane ai celor două camere. Conștient că urmează o perioadă de negocieri strânse, Obama le-a cerut acestora unitate pentru o „dezbatere onestă". „Fără sprijinul republicanilor în orice aspect va fi greu să rezolvăm problemele", recunoaște Obama.

Camera, unde puterea e deţinută acum de republicani, are putere exclusivă în iniţierea de proiecte bugetare. Ea este formată din reprezentanţi aleși de popor. Dinamismul ei e dat de mandatele politicienilor aleși pentru perioade de numai doi ani. Deţinerea majorităţii în Congres poate fi un indiciu important cu privire la pulsul populaţiei și pregătirea pentru alegerile prezidenţiale următoare.

Congresul SUA este format din Senat cu 100 de membri și Camera Reprezentanţilor cu 435 de membri. La alegerile de marţi au fost vacante 435 de locuri în cameră, 33 la senat și 37 de posturi de guvernator.