Ameninţări şi paşi mici în negocierile cu Iranul

27

Doar zece minute a durat întâlnirea istorică de ieri, în care s-a discutat despre viitorul Iranului, ca stat ce deţine armament nuclear. Însă progresele mici şi constante au fost puse în umbră de ameninţările făţişe asupra Occidentului.

Liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a declarat că este de acord să participe la negocierile referitoare la programul nuclear al ţării sale, dar a insistat că iranienii nu vor face prea multe concesii pentru a scăpa de sancţiunile impuse până acum.

În acest sens, la întâlnirea de ieri Iranul a fost de acord să încetinească, dar să nu oprească, programul înarmării. Însă a avertizat SUA că acestea ar trebui să se preocupe de economia naţională, pe care să o redreseze cât mai curând posibil.

Un raport recent, realizat de Times of Israel, speculează însă să SUA negociază în secret cu Iranul şi că întâlnirile de la Geneva sunt doar de faţadă. Israelinii se tem că SUA nu vor ţine cont şi de interesele lor şi că, în faţa faptului împlinit, vor fi nevoite să accepte condiţiile Iranului, situaţie care va pune în pericol viitorul Israelului.

Sursa: BBC http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-25022666