Obama evită noi sancţiuni pentru Iran

18

Barack Obama s-a întâlnit marţi, 19 noiembrie, cu membrii Senatului pentru a încerca să evite noile sancţiuni pe care aceştia voiau să le aplice Iranului.

Potrivit preşedintelui american, aplicarea unor noi sancţiuni Iranului ar putea împiedica acordurile în ceea ce priveşte programul nuclear iranian, la care s-ar putea ajunge astăzi, 20 noiembrie, în cadrul negocierilor de la Geneva, Elveţia. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat însă că dacă nu se ajunge la niciun acord, Iranul va continua să îmbogăţească uraniu, notează BBC.

Timp de două ore, Obama a discutat cu oficiali ai Casei Albe şi cu Secretarul de Stat, John Kerry şi Susan Rice, consiliera pe Probleme de Securitate Naţională, despre consecinţele unor noi sancţiuni. Deşi unii legislatori cred că Iranul va continua cu acelaşi program nuclear dacă nu este sancţionat, Casa Albă a decis să aştepte şi să spere că zilele acestea se vor stabili acordurile mult aşteptate. De asemenea, a declarat că aceste sancţiuni vor fi aplicate dacă nu se ajunge la niciun consens sau dacă Iranul va încălca ceea ce i se va impune.

La începutul lunii au avut loc alte întâlniri ale grupului P5+1, compus din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania, dar fără niciun rezultat. Iranul susţine că obiectivele programului său nuclear sunt inofensive, cu scopuri paşnice, iar SUA şi aliaţii săi cred că pregătesc dezvoltarea unor arme nucleare.

Din anul 2006, Consiliul de Securitate al ONU a sancţionat diferite organisme sau persoane implicate în programul nuclear iranian.