America îşi spionează chiar şi aliaţii

19

Şocant şi inacceptabil. Aşa a descris guvernul francez ştirea că americanii au folosit Agenţia de Securitate Naţională (NSA) pentru a intercepta peste 70 de milioane de conversaţii telefonice, care nu aveau nicio legătură cu terorismul, ci între oameni de afaceri şi politicieni francezi.

Interceptările au avut loc în perioada 10 decembrie 2012 – 8 ianuarie 2013, potrivit unor date dezvăluite de fostul agent NSA Edward Snowden, care a primit azil în Rusia. Informaţiile sunt surprinzătoare pentru că Franţa a fost singurul aliat major al SUA din Europa care a susţinut intervenţia militară în Siria doar în urmă cu câteva săptămâni.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că intenţionează să se folosească de summitul european de la sfârşitul acestei săptămâni pentru a cere protecţia datelor utilizatorilor europeni.

Aceste informaţii vin după ce presa germană, citând datele puse la dispoziţie de Edward Sonwden, a dezvăluit că NSA a interceptat e-mailurile preşedintelui Mexicului, Felipe Calderon.

Sursa: Le Monde