Ban Ki-moon cere investigarea de urgenţă a presupuselor atacuri chimice din Siria

38

Secretarul general ONU Ban Ki-moon a declarat că acuzaţiile privind utilizarea de arme chimice în Siria „trebuie investigate fără întârziere" și că, dacă vor fi dovedite, acestea vor constitui „o crimă împotriva umanităţii" care „va avea consecinţe grave".

„Orice utilizare a unor arme chimice, oriunde ar avea loc şi oricare ar fi circumstanţele, ar încălca dreptul internaţional. O asemenea crimă împotriva umanităţii ar avea consecinţe grave pentru cel care a comis-o", a declarat Ban Ki-moon, citat de Mediafax.

„Este o sfidare gravă pentru comunitatea internaţională în ansamblul său şi pentru umanitatea pe care o avem în comun, cu atât mai mult cu cât s-ar fi întâmplat în timp ce misiunea experţilor ONU se afla în ţară", a adăugat secretarul general.

„Nu mă pot gândi la vreun motiv întemeiat pentru care vreuna dintre părţi – Guvernul sau forţele opoziţiei – refuză ocazia de a căuta adevărul în acest caz", a mai spus Ban Ki-moon.

Imaginile cu sirienii ucişi în ceea ce opoziţia susţine că a fost un atac cu arme chimice lansat de regimul de la Damasc au şocat comunitatea internaţională. Miniştrii american şi rus de Externe cer efectuarea unei „anchete obiective" a ONU asupra presupusului atac. Siria continuă să fie frământată de conflictele interne care durează deja de doi ani.