Barack Obama: Israel nu va ataca Iranul, încă

192

Preşedintele american a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune NBC, că Israelul nu a luat încă o decizie cu privire la un atac asupra Iranului, datorat programului nuclear la care Iranul nu vrea să renunţe.

Conform preşedintelui Obama, nici Statele Unite nu desconsideră un atac armat asupra facilităţilor nucleare iraniene, dar insistă ca această criză să fie rezolvată pe cale diplomatică şi ca Israelul să aibă răbdare ca sancţiunile impuse Iranului să îşi facă efectul.

Săptămâna trecută şeful serviciului israelian de informaţii externe (Mossad), a efectuat o vizită secretă la Washington, pentru a discuta programul nuclear al Iranului cu directorul CIA şi cu preşedintele Comisiei pentru Informaţii a Senatului SUA. Discuţiile au rămas secrete.

„Israelul este o tumoare canceroasă care ar trebui tăiată şi care va fi tăiată", a declarat în replică Ayatollahul Ali Khamenei, liderul religios suprem al Iranului, care are ultimul cuvânt de spus în toate afacerile de stat.

Acesta a reconfirmat sprijinul statului pentru orice grupări militare care susţin Iranul, precum guparea libaneză Hezbollah sau gruparea paletiniană Hamas, care au fost în conflict direct cu Israelul de-a lungul istoriei recente.

Surse: CNN, CP, NPR