Benjamin Netanyahu: cele 6 cuvinte care ar schimba istoria

89

Benjamin Netanyahu a amintit în faţa Congresului american care sunt „cele șase cuvinte” care ar putea schimba istoria în conflictul dintre evrei și palestinieni. Nu a evitat să vorbească despre importanţa unui Ierusalim nedivizat și despre cel mai mare pericol la adresa lumii.

Premierul israelian vorbit ieri în faţa camerelor reunite ale Congresului american, tema centrală a discursului fiind pacea din Orientul Mijlociu. Benjamin Netanyahu s-a arătat deschis negocierilor pentru a asigura statului palestinian „o suprafaţă generoasă" pentru că înţelege și recunoaște că „statul palestinian trebuie să fie suficient de mare pentru a fi viabil, independent și prosper". Cu privire la schimbul de teritorii, este pentru prima oară când Netanyahu afirmă explicit faptul că Israel va trebui să cedeze anumite așezări evreiești din West Bank întrucât aceste colonii „se vor afla în afara graniţelor lui Israel." În același timp el a subliniat și reversul medaliei afirmând că „vom fi foarte fermi cu privire la trasarea graniţelor" și susţinând că Israelul nu se va va întoarce la graniţele dinainte de 4 iunie 1967 și nici nu va accepta împărţirea Ierusalimului.

Din perspectiva lui Netanyahu întreaga problemă s-ar putea rezolva dacă palestinienii ar fi de acord ca existenţa statului palestinian să însemne și renunţarea la orice pretenţii cu privire la desfiinţarea statului Israel (vezi video). „Este vremea ca președintele Abbas să vină înaintea poporului său și să spună „I will accept a Jewish state" („sunt de acord cu existenţa statului evreiesc"). Aceste șase cuvinte vor schimba istoria."

Associated Press e de părere că deși Netanyahu s-a arătat dispus la „compromisuri dureroase", a oferit totuși puţine lucruri concrete care să îi atragă pe palestineni la masa negocierilor. Oficialul palestinian Nabil Shaath a văzut în afirmaţiile premierului israelian nimic mai puţin decât „o declaraţie de război". Cuvintele lui Netanyahu au fost criticate pentru că au fost rostite „nu într-un ton negociator ci într-unul dictatorial", spune un Sabri Saidam, vicepreședinte al Fatah. Iar în Gaza Hamas-ul a reclamat faptul că „Netanyahu ne-a negat toate drepturile" și a solicitat palestinienilor apelarea la o strategie bazată pe „dreptul la rezistenţă" armată. Președintele Abbas continuă campania de recunoaștere a Palestinei la ONU, în timp ce Israel și SUA se opun acestei strategii afirmând că un stat se naște prin negociere, nu prin voturi. În același timp palestienii refuză să revină la masa negocierilor atâta timp cât evreii continuă construcţiile în teritoriile pe care aceștia le văd ca viitorul lor stat Palestina.

Netanyahu a vorbit și despre importanţa unui Ierusalim nedivizat. „Cu privire la Ierusalim, numai un Israel democratic a protejat libertatea de închinare pentru toate credinţele din oraș. În istoria milenară a capitale iudaice, singura perioadă în care evreii, creștinii și musulmanii s-au putut închina în libertate și au putut avea acces nestingherit la locurile lor sfinte a fost aceea din timpul suveranităţii statului Israel asupra Ierusalimului. Ierusalimul nu mai trebuie să fie divizat niciodată."

Privind dincolo de problema palestiniană, premierul israelian a arătat pericolul unui Iran înarmat nuclear. „Timpul se sfârșește. Cel mai mare pericol la adresa omenirii ar putea veni curând, un regim militant islamic înarmat cu arme nucleare. Dacă istoria a învăţat ceva pe poporul evreu a fost că trebuie să luăm în serios apelurile care ne ameninţă cu distrugerea. Suntem un popor care ne-am renăscut din cenușa Holocaustului. Și când spunem că niciodată să nu se mai întâmple, asta dorim să și înţelegem, niciodată. Israelul își rezervă întotdeauna dreptul de a se apăra."