Blair: Nu aș vrea să trăiesc într-o teocraţie democratică

93

„Religia este o parte importantă a societăţii noastre, vocea ei trebuie să fie auzită, dar nu aș vrea să trăiesc într-o teocraţie democratică.”, susţine fostul premier britanic și lider al Tony Blair Faith Foundation. Afirmaţia a venit în contextul în care alternativa la regimul Mubarak din Egipt este platforma politică promovată de Frăţia Musulmană.

Frăţia Musulmană ar trebui să fie tratată cu mare atenţie, avertizează Tony Blair. În opinia fostului premier britanic, Frăţia Musulmană nu este un grup extremist, așa cum regăsim în alte ţări. Frăţia Musulmană este o organizaţie politică în afara legii în Egipt, totuși tolerată și considerată cea mai puternică parte a opoziţiei. Conform lui Blair, Frăţia Musulmană este întemeiată pe o perspectivă cu privire la relaţia între religie și politicile publice, „diferită de ceea ce ar dori cei mai mulţi oameni din societăţile seculare.” Este și motivul pentru care Blair insistă „să nu fim nici isterici, dar nici indiferenţi”.

Mai mult, fostul premier a avertizat că Egiptul ar putea ajunge sub „domnia autoritară religioasă” sau „exclusivitatea religioasă”, fără însă a susţine explicit că Frăţia Musulmană ar impune un astfel de regim. „Întotdeauna am crezut că democraţia și Islamul sunt concepte perfect compatibile.” Deși a apreciat rolul pozitiv al președintelui Mubarak în menţinerea echilibrului în Orientul Mijlociu, Blair s-a declarat în favoarea unei schimbări democratice în Egipt.